| | | | | |

ЕС одобри изпращането в Гърция на 200 пожарникари от 6 страни, сред тях и България

Над 200 пожарникари и техническо оборудване ще бъдат изпратени в Гърция по механизма на Европейския съюз за гражданска защита по време на целия сезон с риск от пожари през 2022 г.

Това предаде специално за БТА гръцката агенция АНА-МПА, като се позова на съобщение на Европейската комисия, предаде БТА.

Пожарникарите и оборудването ще бъдат координирани чрез Механизма за гражданска защита на ЕС и ще дойдат от България, Финландия, Франция, Германия, Норвегия и Румъния, за да подкрепят гръцките служби за оказване на първа помощ в случай на мащабни горски пожари.

Коментирайки помощта, комисарят по управление на кризи Янез Ленарчич каза:

„Ясно е, че сме изправени пред глобално изменение на климата и че това изисква общ отговор от нас, европейците. През август 2021 г. Гърция дневно преживя приблизително по 65 горски пожара едновременно, със средни температури често над 40 ° C. Заедно с гръцките власти, ние се договорихме да поставим в готовност повече от 200 висококвалифицирани пожарникари от различни части на континента, за да подкрепят националните служби за първа помощ, когато избухнат пожари. Това не само ще позволи за бърза реакция, но и за осигуряване на важен обмен на опит между участващите пожарникари и благодаря на всички страни, включени в тази операция.”

Подобряването на сътрудничеството на европейските противопожарни служби с Гърция след особено свирепия и опустошителен сезон на горските пожари през 2021 г. допълва мерките на ЕС за борба за горски пожари, каза Европейската комисията. Мерките включват и самолети за гасене на пожари, с които се оборудват държавите-членки на ЕС и страните-участнички в Механизма за гражданска защита на ЕС.

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

снимка Архив

Similar Posts