| | | |

Скандал! Обиден, Емил Кошлуков връща медийна награда и дарява 15 000 лева на БНТ

от фейсбук профила на Емил Кошлуков, ген. директор на БНТ

снимка Архив

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков изрази публично възмущението си, че журналисти от БНТ не получиха награди по време на 12-ото издание на телевизионните награди „Свети Влас”.

С пост във фейсбук Кошлуков, чийто мандат изтича след дни и който участва в конкурса за нов шеф на БНТ, обяви, че връща своята награда от преди години и парите – 15 000 лева дарява на телевизията, за да бъдат наградени “истинските журналисти”.

Водещата на “Тази неделя” и “Защо, г-н министър?” в бТВ Мария Цънцарова спечели голямата награда за телевизионна журналистика “Свети Влас”-2022. Специалната награда в конкурса бе отредена на Марина Цекова от Нова телевизия за ексклузивните интервюта с Виталий Кличко, Гари Каспаров, Лех Валенса, Янис Варуфакис, проф. Стив Ханке, Джефри Сакс. Светлана Ганчева от БНТ2-Варна също получи приз. Специална награда й бе връчена за репортажите от началото на войната в Украйна.

Ето какво написа Емил Кошлуков:

“Сашо Марков беше първият български журналист, който отрази началото на руската атака в Украйна. България разбра от БНТ, че е започнала война. Репортажите му, в екип с Владимир Богдански и Робърт Вецов, бяха излъчени над 540 пъти от 75 европейски и световни медии. Той не получи награда на Св. Влас.

Аделина Радева, с подкрепата на колегите от новините и публицистиката, проведе единствения телевизионен диспут между кандидатите за президент в България. Около един милион зрители го гледаха в ефир и близо 500 000 в интернет. Тя не получи награда също.

Загубата не е тяхна, а на журито. Жалко и срамно е това, което те демонстрират. И тъй като съм първият носител на голямата награда на Св. Влас, искам да кажа, че я връщам. А парите, които получих с наградата, 15000 лв, ще подаря на БНТ. И ще наградим с тях истинските журналисти.

Защото наградата я получих за компетентността на моите предавания тогава, както и за обективност в изострена медийна ситуация, по думите на журито. И трябва да съм компетентен и обективен и днес.”

Similar Posts