| | | |

Като не знаеш на кого какво да дадеш, почваш да даваш на калпак

“Ще гледаме втори вариант на същия бюджет. Продължаваме втория етап на Бюджет 2022”.

Това каза в интервю за БНР Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика, бивш министър на труда и социалната политика.

снимка Архив

Според Нейков това е “нормалната картинка, винаги когато се актуализира републиканският бюджет – всяка общност излиза и казва – моите проблеми са най-тежки, дайте ми”.

“Реформите явно няма да са в актуализирането на бюджета”, подчерта бившият социален министър.

“Няма криза, в която България да е влязла и да е излязла по друг начин, освен с повече труд. Ако изходът е с повече труд, тогава къде са решенията в бюджета на решения като какво правим с хората с увреждания, как им помагаме да излязат на пазара на труда? Над 150 хиляди души с някакви увреждания, които ги няма на белия пазар на труда, защото не сме създали условия за тях”, коментира Нейков.

По думите му сегашната ТЕЛК система е за музея.

“Единствената цел на системата за оценка на работоспособността е да докара човека до пенсия за инвалидност, за да го задраскаме окончателно от пазара на труда. И той отива в сивия пазар на труда. Ето нещо, което се знае и не се прави. Хората с увреждания са много голяма група, те са много добри работници. Това е първата стъпка – как да дадем възможност на хората с увреждания да се трудят на белия пазар на труда.”

“Войната може да бъде причина да не направим някои неща, ако не искаме, но не е аргумент да не ги правим”, смята експертът.

“В резултат на липсата на информационна система не можем да разберем например “на бай Иван” как сме помогнали като общество пред последните 12 месеца, защото отделните системи нямат връзка помежду си”, изтъкна още Иван Нейков.

“Като не знаеш на кого какво да дадеш, почваш да даваш на калпак, в резултат на което харчиш много пари, но от другата страна ефектът, резултатът от тях не е онзи, който очакваш. Защото тези пари не стигат до истински нуждаещите се хора.”

Similar Posts