| | | |

От Външно обясниха защо не е допуснат самолета на Лавров да прелети над България

Българското министерство на външните работи потвърди, че е отказало разрешение за прелитане на самолета на външния министър на Русия Сергей Лавров.

Причината е, че Лавров е в санкционния списък на ЕС и му е забранено влизането и преминаването през територията на страните-членки.

“Във връзка с медийни запитвания, информираме, че Министерството на външните работи на Република България, с нота от 1 юни 2022 г., не предостави дипломатическо разрешение за изпълнение на руски полети над българска територия с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров.

Решението е в съответствие със санкционните режими на Европейския съюз срещу Русия и по-конкретно член 4д, параграф 1 от Решение 2014/512/ОВППС на Съвета от 31 юли 2014 г. В допълнение, считано от 25 февруари 2022г., под номер 670 Сергей Викторович Лавров е включен в списъка с физически и юридически лица, обект на ограничителни мерки на ЕС, съгласно Регламент 269/2014 г.”, съобщиха от Министерството на външните работи.

България, Северна Македония и Черна гора забраниха на самолета на Лавров да прелети над тях на път за Белград. Той трябваше да е в столицата на Сърбия днес по покана на президента Александър Вучич. Сърбия е единствената страна на Балканите, която се държи като съюзник на Русия след началото на войната в Украйна.

От Външно потвърдиха и за нотата от украинска страна, с която се иска България да предостави боеприпаси и въоръжение като гаубици и минохвъргачки на Киев. Тя ще бъде препратена на компетентните министри Драгомир Заков на отбраната и Корнелия Нинова на икономиката.

снимка Архив

Similar Posts