| | | |

Асен Василев реже: По-високи заплати ще има след съкращения

Асен Василев обяви, че министерството му е против увеличаването на възнагражденията в публичния сектор с еднаква ставка след обсъждането на актуализацията на бюджета в тристранния съвет.

Средства за по-високи заплати в МВР и Министерството на отбраната има, но те ще се отпускат само след оптимизация. Практиката да се вдигат заплатите на всички с 5%, 10% или 15% няма как да бъде продължена, отсече Василев.

Актуализацията на бюджета е изчислена средногодишна инфлация от 11,9 %, бюджетен дефицит от над шест милиарда лева, но при запазване на съотношението с брутния вътрешен продукт от 4,1 на сто. Новите текстове включват по-високи приходи, които ще бъдат насочени към подпомагане на различни сектори и съответно по-високи разходи.

Бизнесът ще бъде подпомогнат през Закона за енергетиката.

“Министерството на вътрешните работи доста активно работи по много сериозен проект, който включва отделяне на Пожарната от самото министерство, преструктуриране на районните управления, така че да се спести от администрация, преструктуриране на част от главните дирекции.”

Помощите за бизнеса ще бъдат осигурени със средства извън бюджета, уточни министърът на финансите.

“Тъй като средствата, които се използват за енергийното подпомагане, вървят през фонд “Сигурност” на енергийната система и идват по линия на допълнителни вноски от енергийните дружества, тоест те не засягат приходната и разходната част на държавния бюджет, така както той е представен.”

Параметрите на актуализацията бяха обсъдени по-рано през деня на експертен коалиционен съвет, но партньорите не постигнаха единство.

снимка Архив

Similar Posts