| | | |

Зърнопроизводител алармира: Кервани със зърно пристигат от Украйна по тъмно у нас. Какво се случва

“Виждаме един внос от Украйна, не знам как, с камиони, с контейнери – пристига някаква стока в страната, с какво качество е, къде отива, разтоварва се по тъмно по складове. Елате, вижте какво е по границите.

Украински камиони са наредени постоянно на границата. Пред добричка база виждам 100 камиона, контейнери и всякакви, които разтоварват примерно слънчоглед. В друга база, вечер, 22 камиона преброих.

Алармирал съм заместник-министър. Не е от днеска, то е от около месец. Казаха – търговска сделка, нормална, обмитена. Но щом е така, защо се случва вечер и на затворено?”

Това коментира Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, по БНР.

“Очакват се добри зърнени добиви, за момента няма притеснения”, увери Костадинов. – “Посевите са в добро състояние. Надяваме се времето да е благосклонно – да няма големи поражения по пшеницата от падналите дъждове. Имаме надежда – реколтата ще е добра”.

В момента пшеницата е продукт с висока себестойност, подчерта зърнопроизводителят, визирайки скока в цените на торовете, препаратите за растителна защита и горивата.

Цената на тон пшеница отива двойно нагоре спрямо миналата година, уточни той.

Брашното формира около 40 на сто от цената на хляба, каза Костадин Костадинов.

Мярката нулева ставка на ДДС за хляба в хлебопроизводството я чакат отдавна, но как ще сработи, не знаем, заяви Костадинов, който е скептичен, че цената на хляба ще намалее в условията на сегашната инфлация, но за крайния потребител нулевият ДДС е “поне малък плюс”.

Миналогодишното ни производство на пшеница беше рекордно – около 7,5 милиона тона, припомни той.

“Продоволствена криза през есента и зимата по отношение на зърнени култури не вярвам да има.”

За попълването на държавния запас от зърно Костадин Костадинов изтъкна, че още от самото начало всички са обявили за грешка купуването на зърно от старата реколта, но може да се купи от новата реколта по пазарни цени, защото всичко друго е “натиск и спекулации”.

“Къде отидоха парите, не знаем. Мисля, че са по някаква сметка в Министерството на земеделието.”

снимка Архив

Similar Posts