| | | |

Извънредно: Стана ясно дали Борис Джонсън издържа вота на недоверие

Преди броени минути тази вечер министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън успя да остане на поста си като спечели вот на недоверие, гласуван от депутатите от Консервативната партия в британския парламент.

При гласуването, провеждано около два часа, 211 от тях го подкрепиха, а 148 изразиха своя вот против от общо 359 гласували. Резултатът бе съобщен от Греъм Брейди, ръководител на комитета на управляващата партия.

Припомняме, че за да запази поста си, Джонсън трябваше да получи поне половината заедно с още един глас от управляващата партия в своя подкрепа, т.е. минимум 180 гласа.

Медиите във Великобритания съобщават, че ако остане на поста си, той ще получи защита от подобна процедура за една година.

Борис Джонсън успя да издържи вота на недоверие с подкрепата на 59 процента от членовете на управляващата партия. За сравнение, неговата предшественичка Тереза Мей получи малко по-голяма подкрепа – 63 процента при вот на доверие през 2018 г., въпреки че тя подаде оставка седем месеца по-късно.

Вотът на недоверие бе предизвикан заради скандала “Партигейт” и купоните на “Даунинг стрийт” 10 в нарушение на карантината по време на пандемията от коронавируса.

Разследване разкри, че самият министър-председател е участвал в тези партита, макар той да го отричаше преди това. Рейтингът му се срина, а по време на честванията за платинения юбилей на кралица Елизабет Борис Джонсън беше освиркан два пъти

снимка Архив

Similar Posts