| | | | |

Отказаха дисциплинарно дело срещу депутатката Елена Гунчева

Адвокатският съвет в Пловдив отказа да образува дисциплинарно производство срещу депутатката от “Възраждане” и пловдивски адвокат Елена Гунчева по една от двете преписки срещу нея.

Това става ясно от отговорите на адвокатския съвет до “Сега”. Решението е взето със 7 гласа “за” и 4 “против” и може да се обжалва пред Висшия адвокатски съвет.

Сигналът срещу Гунчева беше свързан с няколко нейни публикации във Фейсбук. В един от тях Гунчева обяснява, че се изкушава от носенето на маски, защото така лесно по тях се познава, че човекът е “горе на черешата или е прекъснал връзка с кораба майка”.

В друг пост Гунчева обяснява, че глупостта на Кирил Петков е голяма (става дума за казуса с “Газпром”), третата и четвъртата ѝ публикация са насочени срещу украинските бежанци и защитаващите ги.

Въпреки езика и квалификациите, които Гунчева използва в поста си докладчикът по дисциплинарната ѝ преписка обяснява, че сигналът срещу нея е анонимен, тъй като е подаден по електронната поща от някой, който не може да бъде идентифициран и без електронен подпис. Това било пречка за образуване на дисциплинарно производство.

Освен това мнозинството в адвокатския съвет застъпва становището, че посочените постове във Фейсбук, представляват свободно изразяване на лично мнение, което пък е конституционно закрепеното основно гражданско право на свобода на словото. А свободата на словото мoжe дa бъдe oгpaничeнo caмo в пpeдвидeни в зaĸoнa cлyчaи и, ĸoгaтo тoвa e нeoбxoдимo, в интepec нa eднo дeмoĸpaтичнo oбщecтвo, обясняват още в писмените отговори от името на съвета председателят му адвокат Георги Баев.

Срещу Гунчева обаче остава висяща друга дисциплинарна преписка. Тя е образувана след медийни публикации за скандала, в който острието на “Възраждане” се забърка през март, след като, пак във Фейсбук, изрази надежда, че Русия може да бомбардира с високоточкови оръжия българския Министерски съвет, ако правителството реши да изпрати оръжия на Украйна. “Не се отчайвайте, има някаква надежда – Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет, ако Просто Киро изпрати нашите ракети на шута Зеленски. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата”, написа Гунчева. Освен острата реакция на над 30 посланици, Гунчева предизвика и проверка на специализираната прокуратура за престъпление срещу републиката.

На 29 април “Сега” изпрати въпроси до спецпрокуратурата, на които още няма отговор. Сред тях беше и този какво се случва с проверката срещу Гунчева.

Процедурата

Законът за адвокатурата регламентира, че дисциплинарно производство може да се образува по сигнали или публикации в медиите, в които се съдържат достатъчно данни за извършено дисциплинарно нарушение. Първо се прави проверка, след която адвокатският съвет се произнася с решение за образуване или отказ да се образува дисциплинарно дело

Нарушаването на професионалната етика, морала и колегиалността спрямо други адвокати, както и уронването на престижа и достойнството на професията и нарушаване на професионалната етика и морала са сред нарушенията по закон. Най-лекото дисциплинарно наказание е порицание, а най-тежкото – лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок до 5 години при повторно нарушение.

снимка Архив

Similar Posts