| | | | |

Репресия: Властите в Русия издирват писателя Дмитрий Глуховски

Вътрешното министерство на Русия обяви за издирване известния писател на фентъзи Дмитрий Глуховски, който е обвинен в дискредитация на Въоръжените сили на Руската федерация, съобщи ТАСС.

Според РИА Новости Глуховски е бил задочно арестуван още на 13 май заради въпросния негов коментар в социалната мрежа.

Авторът на поредицата “Метро 2033”, “Метро 2034” и “Метро 2035”, както и романите “Граничен пост”, “Текст”, който е много популярен и извън пределите на Русия, не крие несъгласието си с режима в Москва и яростно критикува Путин, че е започнал войната в Украйна.

43-годишният писател и журналист изповядва крайно либерални възгледи и през последните 100 дни непрестанно пише против военните действия на Русия в Украйна в редица свои статии във Фейсбук.

В момента Глуховски се намира извън пределите на страната. Според неофициална информация той има и израелско гражданско, както и право на пребиваване в Германия и Испания.

А веднага след съобщението за издирването му писателят реагира с пост в Телеграм.

“Първата ми призовка. Обвиняват ме в дискредитация на Въоръжените сили на Руската федерация заради пост в Инстаграм”, коментира самият Глуховски в канала си, като публикува и документа, и цитира текста, по който го обвиняват.

Писателят уточнява, че като утежняващо обстоятелство се посочва обвинението му към президента Владимир Путин за подпалване на войната в Украйна.

“Готов съм да повторя всичко, което е написано там: “Спрете войната! Признайте, че тази война е против целия народ и я прекратете!”, написа Глуховски.

Similar Posts