| | | |

Ива Митева хвърли бомбата за някои депутати от БСП и ДБ

Моето лично мнение и на колегите, с които съм разговаряла, избори не са нужни. Даже са опасни в този момент. Това заяви Ива Митева от ИТН пред Нова тв.

“Изборите няма да дадат по-добра картина, а парламентът ще стане по-сложен. Аз смятам, че трябва да направим правителство на малцинството, независимо с чий мандат. Ще се подават оставки, премиерът трябва да ги внесе в НС. Той може да ги внесе днес, а може и след месеци. Ние няма да подкрепим правителството. Проблемът не са четирите министри, а премиерът и вицепремиерът”, каза още тя.

“Вчера пак се въртяха едни общи приказки и фрази, а вече трябва да се върши нещо реално. Трябва да се опитаме да направим кабинет, така че всички да се обединим. Трябва да спрем разногласията и да говорим само за диалог, а той да не се случва. Ако ние искаме този премиер да остане, нямаше да изтеглим министрите си. Ние не казваме, че те са направили нещо и ги сменяме. Има проблем с управлението, премиерът и вицепремиерът. Омръзна ни на коалиционните съвети да не се случва нищо”, допълни Митева.

“Ако мандатът стигне до нас, ще опитаме да направим правителство. Няма да подкрепим втори мандат на ГЕРБ. Мислим за трета опция. Тази конфигурация в момента не работи. Ще настояваме за кабинет на малцинството. Ще предложим кандидатури и ще видим дали ще бъдат приети. Трябва да седнем, да начертаем програмата и да седнем и да работим. Начертахме споразумение, което нарушаваме и не вършим нищо по него”, каза бившият председател на парламента.

Според нея, най-важни са личностите, които ще бъдат избрани за министри, но тези, които в момента управляват не са “А” отбора на България.

“Виждам едни депутати от ПП да ходят и да разговарят с другите депутати от последните редове. Те ходят и питат дали ще се подкрепим за еди кой си закон. Нека излязат тези, които са преговаряли с депутати. Аз не мисля, че някой от групата ни ще се отцепи”, категорично заяви Митева.

“От две седмици постоянно ме спират депутати от БСП и ДБ и ми казват: “Моля ви се, развалете кабинета”. Попитах ги защо не го направят те, а ние ще ги подкрепим. Ние сме тези, които винаги са тръгвали и са казвали “не”. От всички групи очакваха това нещо и въпросът беше кой ще го направи”, допълни тя.

“Министрите ни вчера излязоха заради начина, по който се прави бюджета. Те казват, че ще има обсъждане в 15 ч. и в 14ч. казват: “Бюджетът е готов”. Коалиционният съвет за КПКОНПИ беше януари. До 24 май не се случи нищо. На 24 май получихме законопроекти – един за противодействие на корупцията, където са извадени всички закони за противодействие и са добавени нови. Опитахме се да говорим по тези закони. Обясних им, че тези закони не правят нищо. Те са преписали действащия закон на ГЕРБ с всичките му грешки и всички сгрешени процедури и грешна концепция. Това не е ново законодателство, а е безпомощност”, каза Митева.

Тук става дума за всякакви престъпления, а този спектрум ще влиза в досъдебната и съдебната фаза. Къде го има това нещо? Хем има разследващ инспектор, хем колегиален орган. Ние предлагаме единодушие, за да не превръщаме председателя в орган, който прави каквото си иска. На миналия коалиционен съвет чухме името му и се сконфузихме. Нашето притеснение е той да не бъде употребен и унизен от тази ситуация. Нека видим дали ще бъде предложен. КПКОНПИ се предлага да се раздели на две комисии, т.е. това не е решение”, завърши тя.

снимка Архив

Similar Posts