| | | |

Мистерията се заплита: Ето какво каза министър Заков за самолета – фантом и екипажа

Военният министър Драгомир Заков говори в парламента за инцидента със самолета, който наруши въздушното ни пространство и кацна до Търговище, като екипажът му избяга. Ето какво още разкрил той в блиц интервю за “Марица”.

-Г-н Заков, какво установи разследването на самолета, който прекоси границата ни?

-Аз нямам данни, тъй като то се води от МВР. Нормално е да не се изнася оттам информация. Искам да кажа, че не бива да се вярва на самозвани експерти, които разсъждават какво бил направил самолетът, какво направили българските ВВС. Направо се хвърля кал върху нашите Военно въздушни сили, върху способността на България да охранява своето въздушно пространство. Призовавам да се внимава с подобни експерти. Специално този в един от сутрешните блокове каза нелепи неща.

-Шпионски ли е самолетът?

-Нека да видим. Може да се окаже съвсем тривиален казус.

-Има ли яснота откъде точно е минал самолетът и защо не са реагирали нашите ВВС, ако наистина е така? Говори се, че е летял над АЕЦ „Козлодуй“?

-Това са нелепи твърдения. Първо, самолетът се следи много преди да навлезе в българското въздушно пространство. Следи се от центъра на НАТО. Българските ВВС също са го прихванали то тази линия доста преди да навлезе в нашето пространство. От навлизането до кацането е следен на 100 процента през цялото време. Не е необходимо да има веднага изтребител във въздуха.

Имаме ПВО, радари. По никакъв начин не е бил заплашен АЕЦ. Тя също е защитена от ПВО, няма как да стане проблем. Размерът и вида на самолета не предполагат да създаде щета за каквото и да е било. През цялото време самолетът се движи като потенциален ренегат, а на такъв не се въздейства, тъй като може да стане инцидент със самия цивилен самолет. Той а такъв.

-Има ли данни за екипажа?

-Той е напуснал самолета и в момента се издирва.

-Доволен ли сте от работата на вашето ведомство по случая?

-Аз бях информиран веднага, че има такъв самолет. През цялото време бях в контакт с началника на отбраната. Дадох указания, включително и за излитане на изтребител, когато преценихме, че това е необходимо. Пилотът ни извърши полета в изключително лошо време, буквално рискува живота си. И да се хвърля после кал върху него – не е почтено.

-Откъде все пак е излетял този самолет?

-Постоянно излизат нови данни, така че нека изчакаме.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В Budilnikbg

снимка МС

Similar Posts