| | | |

В Сърбия е арестуван генерал от СБУ на Украйна с много валута, изумруди и диаманти ВИДЕО

Бившият генерал на Службата за сигурност на Украйна Андрий Наумов, който ръководеше главния отдел за вътрешна сигурност на Службата, беше арестуван в Сърбия, а в навечерието на пълномащабното руско нахлуване избяга от Украйна.

Заедно с него е задържан и германски гражданин, вероятно шофьорът му, пише OBOZREVATEL.

Избягалият генерал беше задържан на 7 юни на границата между Сърбия и Северна Македония заради опит за нелегален транспорт на голямо количество недекларирана валута и скъпоценни камъни.

Източници, близки до силовите структури на Сърбия, съобщиха, че Наумов е задържан заедно с германски гражданин, за който се твърди, че е бил шофьор на генерала, на ГКПП в Прешево. Той се опитал да пренесе голямо количество недекларирани пари и бижута през границата. Става дума за поне 600 хиляди евро, голяма сума в долари, изумруди и диаманти. Точните количества и броят на скъпоценните камъни все още не са оповестени поради секретността на разследването.

По предварителни данни и двамата задържани в момента се намират в следствения арест в град Ниш. Те са обвинени в „незаконен трафик на ценни материални активи“. Според сръбското законодателство отговорността за подобно престъпление варира от 1 до 12 години затвор. Тежестта на наказанието зависи от обстоятелствата на престъплението и размера на имуществото.

Сърбия все още не е предоставила на Украйна официална информация за задържането на гражданина й и обстоятелствата, при които е извършено това задържане. А Наумов не е подал молба до държавата си за консулска подкрепа. Затова е възможно скандалният генерал от СБУ да се опитва да „купи” свободата си от представители на сръбските „компетентни органи”.

В същото време “наддаването” може да бъде не само материално. Наумов е заемал длъжност, на която е имал достъп до информация, представляваща държавна тайна. И той може да изтече тази информация в замяна на свободата си. Съществува и риск тази информация да изтече допълнително до руснаците, тъй като министърът на вътрешните работи на Република Сърбия Александър Вулин е проруски политик с тесни връзки с Кремъл.

Андрей Наумов е началник на Главно управление на вътрешната сигурност от 2019 г. Той дойде на служба от Генералната прокуратура, където работи 12 години. През 2021 г. той се появи като потенциална „жертва“ на опит за убийство, за който се твърди, че е поръчан от друг високопоставен служител на СБУ Дмитрий Нескоромни.

След началото на пълномащабната инвазия на Руската федерация в Украйна на 24 февруари се оказа, че генерал Наумов, придружен от няколко души, е напуснал Украйна няколко часа преди първите ракетни удари.
На 31 март президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви лишаването от званието на генерал Наумов. И ДБР започна да разследва случая за неговата държавна измяна.

По-рано OBOZREVATEL съобщи, че на 29 май Зеленски уволни шефа на СБУ в Харковска област, президентът отбеляза, че служителите на реда ще се погрижат за него, защото той „не е работил за защита на града от първите дни на пълномащабна война, но мислеше само за себе си лично.”

Още на следващия ден уволненият Роман Дудин публикува компрометираща информация за председателя на Областната държавна администрация.

Защитниците на Запорожие описаха още един свален руски дрон “Орлан-10”. Цената на един от тях достига около 100 хиляди долара.

Украинский ЗРК

Работата на местната зенитно-ракетна система “Оса” е записана от един от военните, а видеото е публикувано в Telegram канала на ТрО “Азов” Днепър.

Отбелязва се, че руската армия активно използва БПЛА Орлан-10 за разузнаване и коригиране на огъня на артилерията си. Той, като всеки малък дрон, е доста трудно забележим, както с очите, така и на радара. И също така е доста трудно да се свали.

“Ефективно изстрелване на системата за противовъздушна отбрана на OSA! Гледаме с възторг бързото движение на ракетата, осъзнавайки, че тя спасява живота на украинците и неприкосновеността на нашата дадена от Бога земя”, подписаха военните под видеото.

Както по-рано заяви министърът на отбраната Алексий Резников, сега Украйна е изправена пред редица оръжейни цели поради пълномащабната руска инвазия. На първо място, говорим за получаване на РСЗО по натовски образец и боеприпаси за тях.

Освен това, за да се повиши ефективността на бойното поле, отбеляза Резников, е необходимо да се договорим с партньорите за прехода към доставки не под формата на отделни платформи, а под формата на интегрални единици, които незабавно са готови за изпълнение на бойни мисии .

Както УНИАН вече писа, ден преди това САЩ изпратиха друга партида гаубици М777 като част от пакета от военна помощ на Украйна за борба с руските окупатори.

Заради войната украинците “са остарели” с 15-20 години.

За това говори в интервю шефът на Министерството на здравеопазването Виктор Ляшко.

Според Ляшко онези болести, свързани с възрастта, които преди са настигали хората на 60-годишна възраст, сега ще посещават жителите на страната на 40-45 години.

„По-специално поради психологически промени в тялото ни“, обясни министърът.

Шефът на Министерството на здравеопазването отбеляза, че заради войната инфарктите и инсултите ще доведат до висока смъртност, особено в районите, където има проблеми с медицинската и транспортната инфраструктура.

Както УНИАН съобщи по-рано, министърът на здравеопазването на Украйна Виктор Ляшко каза, че заради руската атака срещу Украйна украинците ще имат негативни последици за психичното си здраве. Според него всеки десети украинец може да усети последствията на ниво средно или тежко заболяване.

Similar Posts