| | | |

Кой е този човек? Вицепремиерът Асен Василев му прехвърли фирми и сгради за милиони

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев е прехвърлил бизнес империята си на мистериозен господин на име Марио Сотиров, с когото са приятели от дълго време. Въпросният отдавна живее в Ню Йорк и дирижира фирмите на Василев след влизането му във властта, а дружбата им датира от години, твърди вестник Ретро.

До 7 май 2021 г., точно около назначаването му за служебен министър на финансите, Асен Василев е бил едноличен собственик на капитала на „СТВ Консълтинг“ ЕООД и управител на дружеството. На тази дата той е продал собствеността си на доверения си Марио Сотиров срещу само 99 лева, хиляди пъти по-ниска сума от реалната стойност на фирмата, която има бизнеси в Европа и Азия. Всяка година същото дружество е отчитало приходи от милиони левове.

Освен това компанията е собственик на впечатляваща 5-етажна сграда в топцентъра на София, която според експерти струва минимум 4 млн. лева. Стойността допълнително се увеличава заради направения миналата година свръхлуксозен ремонт. След цялостната реконструкция в постройката на ул. „Чаталджа“ 3 освен офиси са изградени модерен фитнес, ресторант и паркинг. Така работещите там служители получават 5-звезден комфорт, а пазарната стойност на впечатляващата сграда нараства с поне още 20-30 процента.

Това обаче не е всичко, което щедрият Василев поверява в ръцете на Марио. На същия 7 май той му е продал и собствеността си в другата си успешна фирма – „Пробитас“ ЕООД. Така живеещият в Ню Йорк другар на финансовия министър към момента ръководи общо 7 фирми.

Сотиров и Василев са тандем от повече от 10 години. Имали са съвместен бизнес и преди. Още през 2004 г. двамата са сред основателите на фирма „Лесно България“. Тя нашумя неотдавна, когато депутати на Слави обвиниха Василев в измама за милиони долари, цитирайки жалби на прецаканите му бизнес партьори, с които се оказа, че Асен е водил съдебни дела в различни точки на света.

Въпреки че е спряган за милионер, всъщност вицепремиерът по документи е един от най-бедните в кабинета „Петков“. Всъщност единственото, което притежава, е малък апартамент от 54 квадрата в столицата, който е придобил през 2016 г. срещу 58 хил. лв., както и паричен влог с 66 060 лв. в него.

снимки Ретро

Similar Posts