| | | |

Асен Василев: Не очаквах „да хвърлят държавата под автобуса”

От доста време има напрежение по много теми в коалицията, но не очаквах „да хвърлят държавата под автобуса“

Така вицепремиерът, Асен Василев, коментира пред БТВ решението на лидера на ИТН, Слави Трифонов, да изтегли министрите на партията от кабинета

“В момента имаме актуализация, където са антикризистините мерки, увеличение на пенсиите, мерки за високите цени на електроенергията, КПКОНПИ да започне да работи, 22 закона трябва да бъдат приети до края на годината, за да получим втория транш от средствата по плана за възстановяване.

С голяма част от колегите работехме нормално и спокойно, проблемът идваше при политическото ръководство, както и от напрежението в парламента, тъй като всеки един законопроект трябва да бъде обсъден”, каза още той.

“Истината е, че ако погледнем законодателната дейност, законопроектите за борбата с корупцията, за промяна в съдебната власт, с изключение на закриването на спецправосъдието, всичко друго доста дълго време боксува. Не са водени разговори министрите от ИТН да останат в правителството, посочи още Асен Василев.

„Аз лично във формат, в който се събере мнозинство за ново правителство, бих поканил някое от тях да работим заедно, защото смятам, че са добри професионални“, каза той. Като примери той посочи министърът на спорта в оставка Радостин Василев и министърът на енергетиката Александър Николов”, каза вицепремиерът.

“Не съществува контакт със Слави Трифонов, може би седмица преди за втори път да кандидатират г-н Каримански за шеф на БНБ. Това беше първият случай – трите партии се изказаха против кандидатура, а четвъртата поиска да го наложи. Отговорът, който дойде е – ние пък смятаме, че г-н Каримански е найперфектния човек за тази позиция.

Дали трябва да управляваме или не, трябва да го кажат всички избиратели, а не г-н Трифонов, в момента трябва да го кажат – депутатите. Точно от него да дойде тезата, че сме некомуникативни, как нямаме проблем с БСП, с “Демократична България”, запита Василев.

Може да има разговор, но когато тезата на едната страна е давате ни 4 млрд. лв. за МРРБ, иначе няма правителство, този разговорът спира точно там, каза вицепремиерът.

Искането е 3,9 млрд. лв. над рекордните 2,2 млрд., които са дават, и общо да станат 6 млрд. Има причини – има пътища, които трябва да бъдат построени, но има и ограничения на бюджета. Бяхме му казали на г-н Караджов, че няма как да стане, че има 2,2 млрд. лв., от които са разплатени някъде към 100 млн. лв.

Според него гражданите в момента ги интересува да се овладеят цените, да се увеличат доходите, да влязат антикризисните мерки, това кой с кого се бил скарал не би трябвало да занимава българския народ.

Миналата година се случи актуализация дори без да има правителство и бяха изпокарани партиите.

Силно вярвам, че има достатъчно отговорни депутати и сега да се случи актуализацията на бюджета.

На въпрос, че с парите за пътища са строени луксозни къщи, Василев отговори, че това е работа на полицията и прокуратурата. Това, което ние от следващата седмица ще приключим, е работата на правителствена комисия, която обследва обект по обект, за които ще се плащат 1,2 млрд. лв. Това ще стане публично вторник-сряда.

снимка Архив

Similar Posts