| | | | |

Скандални ДОКУМЕНТИ доказват истината за грабежа на Кирил Петков и Иван Христанов

Премиерът Кирил Петков си затваря ”широко” очите за за бизнес интересите на дясната му ръка – зам.-министърът на земеделието Иван Христанов. Оказва се, че неговите фирмени обвързаности, както и тези на жена му, са свързани изцяло с хранителния бранш. А това е сферата, за която самият Христанов носи отговорност от позицията на поста, който заема.

Няколко институции вече са сезирани за тази зависимост, която според експерти би могла да предположи гигантски злоупотреби.

Христанов е член на съвета на директорите на „И ЕМ Пи Инвест България“. Това означава, че той е в борда и в качеството си на зам.-министър. В сигнала до КПКОНПИ, която започна разследване преди месец, е отбелязано:

“Видно от записванията в Търговския регистър, „И Ем Пи Инвест България“ АД, ЕИК 203120042, в чийто Съвет на директорите е г-н Иван Христанов, е в Съвета на директорите на „Дъ Бейкърс“ АД, ЕИК 205057968. Това дружество е с предмет на дейност: „Производство и продажба на стоки от собствено производство: хляб и пресни хлебни и сладкарски изделия, cyxapи, бисквити и „cyxи“ хлебни изделия, брускети и кротони, трайни сладкарски изделия и cyxи солени и сладки закуски …”.

Това означава, че търговското дружество е „бизнес оператор“ по смисъла на чл. 9 от Закона за храните и има регистриран в Българската агенция по безопасност на храните обект, която съгласно чл. 1 от Закона за Българската агенция по безопасност на храните е към министъра на земеделието. В момента г-н Христанов заема длъжността заместник — министър на земеделието и БАБХ е именно в неговия pecop. Съгласно чл. 27, ал. 1 от Закона за храните Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва официален контрол върху всички храни, поради което „Дъ Бейкърс“ АД, в чийто съвет на директорите е „И Ем Пи Инвест България“ АД, в чийто Съвет на директорите пък е г-н Христанов, е обект, който е подконтролен на БАБХ и на Министерството на земеделието.

В сигналите до институциите се казва още:

Видно от записванията в Търговския регистър, „И Ем Пи Инвест България“ АД, ЕИК 203120042, в чийто Съвет на директорите е г-н Иван Христанов, е в Съвета на директорите на „Фиделис Рисърч“ АД. Дружеството е с предмет на дейност „научно — изследователска дейност чрез наблюдение и съдействие, обобщаване и анализ на данни от проведени от лечебни заведени R клинични изследвания, анонс и износ на медикаменти; провеждане на лаборатории изследвания “ Виден е частният интерес на г-н Христанов, доколкото в медиите той стана известен именно с това, че се стреми да прекрати дейността на лабораторията, извършваща фитосанитарен контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, като участието му в друго дружество, извършващо лабораторна дейност, оставя съмнения за пряк личен интерес от извършваната от него дейност.

Жената на Христанов – Ива Палма не пада по-долу от съпруга си по активност в сферата на храните. Името и фигурира като собственик и управител в 10 фирми. В телевизионно предаване през 2018 г. тя се хвали, че е инвестирала в бизнес начинанията си като начало с 1 милион лева, но се готви да вложи още толкова. За да онагледим по-ясно дейността й, ще ги обобщим в схема:

Зам.-министър Иван Христанов изплува в схема за разкешване на милиарди. От нея пък се показаха връзките му с т. нар. “Харвардски кръг” и по-специално с мъжа на Ралица Агайн- албанеца Елвин Гури. Двамата са имали фирма за кредити. Самият Христанов е разказвал на свои познати, че баща му е бил от ДС. В Плевен се коментира, че задачата му е била да вербува хора за мракобесната система от времето на соца, съобщава Фрогнюз

Similar Posts