| | | |

Официално: Петимата отцепници напуснаха парламентарната група на ИТН

Официално парламентарната група на „Има такъв народ“ вече е с пет души по-малко. Това показва справка на сайта на Народното събрание.

Петимата отцепници са подали заявленията си и вече са със статут „нечленуващи в парламентарна група“. Това, както стана ясно вчера, са Георги Георгиев, Николай Радулов, Деян Петков, Иво Атанасов и Светлин Стоянов. Групата на ИТН пък намаля от 25 на 20 души.

Какво става съотношението на силите в парламента?

Трите останали коалиционни партньора в управлението – „Продължаваме промяната“, „БСП за България“ и „Демократична България“, са с общо 109 депутати. Ако петимата отцепници от ИТН се присъединят към тях, както се очаква, те ще станат 114. Това все още е доста под 121 души – минималното мнозинство, за да може да се закрепи властта след напускането на ИТН.

ГЕРБ и ДПС разполагат с 93 народни представители. Ако към тях добавим и 20-те от ИТН, групата става 113.

Прибавяме и групата на „Възраждане“, която също е против управлението, с нейните 13 депутати. Така опозицията в парламента наброява 126 души към този момент.

Т.е. ако не се появят поне седем други отцепници, които да обърнат съотношението на силите, най-вероятно ще трябва да ходим на предсрочни парламентарни избори идните месеци.

Similar Posts