| | | |

Шефът на затворената „Евролаб 2011“ не се предава, сезирал е Гешев и МВР

Управителят на затворената от БАБХ лаборатория „Евролаб 2011“ на ГКПП „Капитан Андреево“ – Васил Димитров, е изпратил жалби до главния прокурор Иван Гешев и до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

В жалбата си Димитров подробно описва какъв е регламентът на работа на лабораторията му и какви са неправомерните действия от страна на БАБХ и моли да бъде разпоредена проверка на изнесената информация от шефа на БАБХ Христо Даскалов, зам.-министъра на земеделието Иван Христанов, Константин Бачийски и Росен Костурков.

Васил Димитров моли също така главният прокурор и министърът на вътрешните работи да разпоредят да се установи какви са били отправяните към тях заплахи, кога, при какви обстоятелства и от кое лице.

„В случай, че тази информация не се потвърди, моля да образувате наказателно производство за извършено престъпление“, пише Димитров в жалбата си, копие от която бе пратена и до медиите. И предлага, ако те се чувстват застрашени, да им бъде назначена охрана.

Припомняме, че на 23 май Васил Димитров даде импровизиран брифинг от ГКПП “Капитан Андреево”, където обяви, че държавата е спряла работата му от 20 май. С документи той показа пред медиите как правителството на практика е попречило единствената лаборатория на границата да изпълнява задълженията си. От тогава досега Димитров няколко пъти се опитва да каже, че се правят опити да се отнеме бизнеса му. В същото време визираните в жалбата му лица – Даскалов, Христанов, Бачийски и Костурков – заявиха, че са били заплашвани или пък, че им е предлаган подкуп. Точно това е и причината в настоящата си жалба до Гешев и Рашков Димитров да моли това да се провери и докаже.

„Тъй като в качеството ми на страна по случая, а също така и защото държа на честността и високите морални принципи, отричам някой, свързан с дружеството, да е отправял каквито и да било заплахи към посочените по – горе лица, както и към други, свързани с тях по партиен или какъвто и да било друг признак. Доколкото в следствие на изразените съмнения за това, че може да бъде посегнато на живота и здравословното им състояние, аз се притеснявам и искрено се тревожа за тези хора и за това Ви сезирам с молба да бъде извършена обстойна проверка и разследване съгласно вашите компетенции и ако има виновни те да бъдат установени и наказани“, пише Васил Димитров в жалбата си до Гешев и Рашков.

Публикуваме пълния текст на жалбата, изпратена с идентичен текст до главния прокурор и до министъра на вътрешните работи:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

Представляваното от мен дружество „Евролаб 2011“ ЕООД извършва два вида стопанска дейност – като оператор по смисъла на Регламент (EС) 2017/625 на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2017 г. и като акредитирана лаборатория, осъществяваща официален контрол по смисъла на чл. 51 от Закона за управление на агрохранителната верига. Считано от 00:00 часа на 20 май 2022 г., извършването на тези дейности беше изцяло иззето със заповед от Българската агенция по безопасност на храните, което тяхно действие считаме незаконно, и за което сме депозирали жалби в СГП и съответните административни съдилища.

Считано от средата на м. май 2022 г., в медиите бяха изказани множество лъжи относно мен и моята фирма. След като не беше постигнат резултат, множество членове, представители и лица, свързани с движение „Продължаваме промяната“, се явяваха регулярно пред различни медии, като без каквато и да е конкретика твърдяха, че били заплашвани с телесни повреди и смърт. На 13 юни 2022 г. в интервю пред Нова телевизия, народният представител Константин Бачийски твърди, че е имало заплахи за живота му, като една от тях била, че много млади хора получават сърдечен удар, а друга – да се замисли колко млади хора изчезвали, когато са неудобни. В интервюто не става ясно кой, кога и по какъв начин е отправил тези заплахи, но г-н Бачийски изказва мнение, че това били „хората, които от 10 години са владели трафика на „Капитан Андреево“, като от контекста се предполага, че имат предвид, извършваната от мен дейност.

На същата дата – 13.06.2022 г., народният представител Росен Костурков дава интервю пред Би Ти Ви в предаването „Тази сутрин“. В него той твърди, че получил обаждане със заплахи за живота и здравето си. Пред къщата му в Пловдив пък много често се застоявал за около 15 минути дрон, което той също приел за заплаха. В интервю отново пред Би Ти Ви изпълнителният директор на БАБХ – проф. Христо Даскалов, посочил, че в следствие на получени заплахи е с назначена охрана, след като БАБХ неправомерно наруши конкуренцията и иззе дейности, които съгласно Регламент (EС) 2017/625 на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2017 г. се извършват от частни оператори. Той казва следното: „Аз затова и не искам да казвам къде съм, защото ме предупредиха, че това са опасни хора и то стана ясно след януари. И затова внимавам и гледам къде ходя, не закъснявам вечер.“ Отново без конкретика, кой и как го е заплашвал и имало ли е заплаха за живота му.

В интервю отново пред Би Ти Ви, зам.-министърът на земеделието Иван Христанов, посочва, че се страхува за живота си, защото бил заплашван в следствие на това, че отказал подкуп в размер на 500 000 лева на месец, за да остави частната фирма на границата. Заплахите към него съгласно интервюто били под формата на предупреждения от приятел и под формата на текстови съобщения-СМС. На въпроса дали се страхува, той отговаря – „Обективно погледнато – да, страхувам се.“

Тъй като в качеството ми на страна по случая, а също така и защото държа на честността и високите морални принципи, отричам някой, свързан с дружеството, да е отправял каквито и да било заплахи към посочените по – горе лица, както и към други, свързани с тях по партиен или какъвто и да било друг признак. Доколкото в следствие на изразените съмнения за това, че може да бъде посегнато на живота и здравословното им състояние, аз се притеснявам и искрено се тревожа за тези хора и за това Ви сезирам с молба да бъде извършена обстойна проверка и разследване съгласно вашите компетенции и ако има виновни те да бъдат установени и наказани.

Моля на всички тези лица да бъде назначена охрана, тъй като не искам каквито и да било внушения да бъдат правени до приключване на съдебните дела по оспорване на заповедите и действията на БАБХ,както и да няма съмнения в отношенията между представителите на властта и дружеството.

Много ви моля, в случай, че всичко, което тези хора говорят се окаже лъжа, да предприемете законоустановените мерки с цел те да получат наказанието си. С цел доказване на обективната истина съм готов да съдействам максимално на органите, включително и да се подложа на полиграф.

Моля да разпоредите да бъде извършена проверка на изнесената от г-н Христо Даскалов, г-н Иван Христанов, г-н Константин Бачийски и г-н Росен Костурков информация, като бъде установено какви са били отправяните към тях заплахи, кога, при какви обстоятелства и от кое лице. В случай, че тази информация не се потвърди, моля да образувате наказателно производство за извършено престъпление.

снимка Архив

Similar Posts