| | | |

Балабанов хвърли бомба за отцепниците Радостин Василев и Николай Радулов

Депутатът от “Има такъв народ” Станислав Балабанов коментира в интервю за “Телеграф” отцепниците от партията и останалите горещи политически теми.

-Г-н Балабанов, какво се случва в „Има такъв народ“? С доскорошните си колеги минахте на мутри и мафия. Вашият министър Радостин Василев каза, че мафията е пробила ИТН.

-Случи се нещо прекрасно за ИТН. Предателите излязоха като гнойни пъпки на челото на тийнейджър. Това ще подейства оздравително на парламентарната група.

-Защо са мутри?

-Защото има факти за това определение.

-Те от последните дни ли са мутри?

-Те са се превърнали в такива в момента, в който са се предали на изкушението. Три са дяволите – славата, властта и парите. При такива като Радостин Василев психиката и характера не са устояли на тези неща.

Радостин Василев – челният предател. Ако погледнете и върнете хронологията ще забележите, че е един от хората, които всеки ден критикуваше Кирил Петков за всичко, пишеше огромни постове за това, че Слави Трифонов е най-чистият човек на света.

-Как се преобърна това за ден?

-Искам да благодаря на колегите от медиите, че дадоха възможност на Радостин Василев ритуално да се самоубие. Той призна, че е неговият глас на записа с Христинка Иванова. Там я заплашва, затова е мутра. Как ви изглежда „Ще й пратя юристи в Народното събрание да си подпише молбата“? Кой си ти, че да пращаш юристи в парламента? Той говори „аз съм лидер“.

Да, той е лидер на предателите. Той призна, че ходят и се крият по апартаменти с министър-председателя, който напоследък го виждаме, че посещава такива апартаменти. Явно се крие в такива и с Радостин Василев по други поводи – предлагане на постове и пари. При нас информацията, че парите вече са взети, а постовете са гарантирани.

-Какъв пост му е гарантиран?

-Министерски, разбира се.

-Какъв министерски?

-Той може би настоява да е министър на спорта, има спекулации, че може да е министър на вътрешните работи. Най-малкото от предлаганото е, че ако се стигне за избори, отцепилите се от ИТН хора ще бъдат част от листите на „Продължаваме промяната“, водачи.

-Номинацията ви за вътрешен министър бе друг отцепил се – Николай Радулов.

-Миналата седмица имахме среща на парламентарната група, на която г-н Радулов се кълнеше и казваше „Това е недопустимо, което се случва със Северна Македония, тия хора трябва да приключат“. Вижте постовете на г-н Радулов, всеки ден е съд и присъда.

-И за 24 часа това се обръща на 180 градуса?

-Не знам как реагира психиката на един човек, когато му се предложи нещо конкретно и види нещо накуп.

-Колко накуп са видяли?

-Вижте, Радостин беше пословичен с едни 500 хиляди, може и да му се е сбъднала тази битка, която отричаше, че води преди. Не знаем колко точно са. Самият Кирил Петков извърши престъпление в национален ефир. Излезе и офертира депутатите – това е престъпление. Бюджет за депутати имаме, за инфраструктура нямаме. Срамно е.

От едната страна на везната са истината, морала, спокойния сън. Един мръсник като си легне вечер надали си казва „аз съм мръсник“. От другата страна стоят – внушенията, лъжите, подкупите. В сряда трябва да гледаме закрита точка в Народното събрание на външния министър Теодора Генчовска за Северна Македония, ще бъдат разсекретени паметни записки с гриф „строго секретно“.

В тях ще разберем как изглежда предателството по отношение на националната ни история. И ти да знаеш, че такова нещо ще се случи и да избереш някакво обещание за министерски пост… От позицията на времето, когато всеки от нас приключва жизнения си път – един ще си каже „живях достойно“, един ще знае, че ще умре като предател. Това е личен избор.

-Да се върнем назад. Мафията проби ли ИТН?

-Това внушение се използва от 45-ото Народно събрание, както и това за дългата ръка на ДПС. За връзките на г-н Трифонов, за корупцията. Няма нито едно доказателство, факт, документ, паметна бележка, салфетка, хартийка, аудио, видео за тези спекулации. Ако бяхме част от статуквото кабинет щеше да има още в 45-ото Народно събрание. Ние избрахме истината и продължаваме да я отстояваме.

-Искам да ви цитирам нещо: „Пич, Дългия ме изпрати да ти кажа да не закачаш Сталийски“. Познавате ли Александър Сталийски?

-На 34 години съм. В моята житейска практика съм нямал съм контакти с такива хора, в моя телефон няма такива хора. Призовавам министър-председателят да направи всичко възможно да изкара моите зависимости с този човек.

-Името Орлин Алексиев какво ви говори?

-Нищо.

-Последните дни като свързваха „Има такъв народ“ с тези имена, не сте ли ги обсъждали помежду си защо ги пришиват към вас?

-Познавам Слави Трифонов, всеки ден съм с този човек от 10 години. Мога да ви кажа, че той е част от моето семейство. Когато по всевъзможен начин се опитват да вкарват внушения в семейството ти всичко става лично.

-И със семейството не сте ли коментирали тези имена?

-Не, защото тези внушения са безпочвени. Моето семейство е изключително чисто – и в личен план с прекрасната ми съпруга и дъщеря. Хем, че никога не съм искал да споменавам личния си живот, но вие ме провокирате. Гледам какво се случва в публичното пространство и си казвам, че хора като Лена Бориславова напоследък имат проблем с морала. Други покрай този казус имат проблем с достойнството.

-Подлаган ли сте на полиграф?

-Не съм подлаган, защото в годините, в които съм имал възможност да бъда част от този екип, съм изградил доверието с постъпки и действия. Човек на думи може да бъде много силен, важно е да го правиш с действия.

-Други хора подлагани ли са на полиграф?

-Нямам представа. Да ви кажа, съжалявам, като ги гледам тези петимата, че не сме ги подлагали. Искам най-независимия полиграф на живо пред цяла България да зададен въпроса на Кирил Петков негов ли е почерка на паметната бележка.

Припомнете какво пишеше на тази паметна бележка. Първо да вдигнем ветото на Република Северна Македония, после изпълнение на ангажиментите.

-Това казвано ли ви е очи в очи?

-Да. Не само при пътуването до Киев, но и на коалиционен съвет. Всичките милиони на света, които могат да бъдат предложни нямат цената, на която ние да продадем България.

-Нека минем в милиарди. Г-н Трифонов каза, че за 9 дни през декември за изхарчени 9 млрд. лв. Къде беше ИТН тогава?

-Там бяхме. Г-н Каримански го коментираше, много финансисти биеха аларма и може би покрай кризите това беше заобиколено. След като ние свалихме доверието си заради Северна Македония и липсата на пари в държавата, не заради „Капитан Андреево“ и МРРБ, те изпратиха вечерта таблица всичките тези милиарди са ги разпределили по министерство. Ние не питаме дали са разпределени, а за какво за изхарчени.

-Като разбрахте, че за 9 дни за изхарчени 9 млрд. лв., защо тогава не свалихте доверието си?

-В живота човек избора между добро и зло. В политиката избираш между лошото и по-малко лошото. Тази коалиция се изправи пред редица кризи. Обществото искаше променя на модела ГЕРБ-ДПС, но не се тръгна в тази посока. При нас се получиха нещата с натрупване и се надявахме да се прояви разум, но чашата на търпението преля.
Ние договор с БСП и „Демократична България“ сме нямали.

-Искате да ми кажете, че няма коалиционно споразумение с подписа на четиримата лидери под него?

-Да. Всяка една партия подписа с „Продължаваме промяната“.

-Поне едно и също нещо ли подписахте?

-Да. С БСП и ДБ сме комуникирали добре на коалиционен съвет, с ПП сме имали тежки скандали, защото те са нечистоплътни.

-И кога разбрахте, че са нечистоплътни?

-Всеки ден с натрупване, до момента, в който стана нетърпимо.

-Споменахте „Капитан Андреево“.

-Нищо общо нямаме. Аа, всъщност Георги Георгиев от великолепната петорка, който седи до Радостин Василев, на комисия гласува с ГЕРБ и се появи с публичното пространство, че е Слави Трифонов. Хубавото е, че се случи така, за да се видят истинските им лица.

-Водят ли се преговори за отцепване с други депутати от ИТН?

-Със сигурност. Кирил Петков се опитва с неговия харвардски манталитет. Той се обажда и използва чуждици като very positive, person. Той се опитваше през мен.

-Кажете директно две изречения, с които ви е примамвал.

-Обясняваше по един час по телефона как той е единственият морален човек в държавата, как той ще се справи с корупцията. И аз отвръщам, че за шест месеца в МВР няма нито една реформа, няма арестуван престъпник. Арестуваха Бойко Борисов и го превърнаха в герой.

-Дойдохте с идеята за промяна на модела и разбиване на статуквото. Докато бяхте в една коалиция името Иван Гешев коментираше ли се?

-Не. Всички на протестите искаха Гешев да подаде оставка, но видяхме, че без конституционно мнозинство не може да бъде отстранен. Много труден е пътят на премахването на главният прокурор, той ще има пазители винаги в лицето на ГЕРБ и ДПС.

-Пак питам за тези шест месеца, в които управлявахте заедно сядали ли сте на масата да коментирате Иван Гешев?

-Не, поради факта, че моментното мнозинство трудно ще го свали. Благодарение на ИТН се закри спецправосъдието, това беше началото на тази съдебна реформа.

-От думите на Кирил Петков се разбра, че една от причините да напуснете управлението, е Бойко Рашков и кандидатурата му за шеф на КПКОНПИ.

-На последния коалиционен съвет, на който бях Кирил и Асен дойдоха и казаха „имаме страхотна идея да направим Бойко Рашков шеф на КПКОНПИ“. Така предложено аз попитах какъв е мотивът, защото никой не знаеше, а там бяха Христо Иванов, Корнелия Нинова, Атанас Атанасов, Владо Панев, Георги Свиленски, Любомир Каримански, Ива Митева, Гроздан Караджов.

Те отговориха „Той е възрастен, не става за министерството на вътрешните работи, не може да извърши необходимата реформа, ще го скрием в КПКОНПИ за други цели, защото е следовател и ще бъде полезен“. Аз казах, че уважавам Рашков и попитах защо се държат така и те „така мислим, затова ходихме да му го предложим, той се съгласи“.

На въпрос дали имат кандидат за шеф на МВР, казаха не. Най-лошото е, че на този коалиционен съвет казаха „Какво ви пука, дайте да разпределим регулаторите, да ги дадем по партии, после кандидатурите“. Как така аз да ти дам на теб КПКОНПИ без да знаем после кой ще сложиш.

-Да обобщим, промяната се отлага и протестите са били напразно?

-Не е напразно. Продължавам да имам надеждата, че може да се справим. Просто в последните шест месеца загубихме време с хора, които показаха истинските си лица.

-С ПП не може, с ГЕРБ не може, с ДПС не може, с БСП не може, с кого може?

-С истината.

-С истината съдебна реформа не може да бъде направена.

-Да, но в публичното пространство могат да бъдат прочистени хора, които вредят.

-Кой е прочистен с истината в публичното пространство последните месеци?

-Ние се очистихме. Обществото гледа.

-Гледа и се отвращава.

-Да, по-добре да се отврати, за да разбере каква е истината и да вземе правилните решения.

-Готови ли сте за избори?

-Готови сме за всичко.

-Споменахте, че Слави Трифонов е част от семейството ви. За повечето хора той е една мистична фигура, която се появява на черен фон и казва нещо. Колко често го виждате?

-Всеки ден.

-Какво ви казва?

-Да направим така, че да не се срамуваме и вечер да записваме спокойно с чиста съвест. Трябва да ви кажа, че неговия телефон винаги работи за хора, които са достойни.

снимка Архив

Similar Posts