| | | |

Журналисти и чиновници в БНТ се стягат за протест в подкрепа на Емил Кошлуков

Предстоящият избор на генерален директор на БНТ и спряганото име на Венелин Петков за фаворит, разбуни духовете на „Сан Стефано“ 29. Журналисти и чиновници в държавната медия са готови да излязат на протест, ако Емил Кошлуков не бъде преизбран на поста, съобщава „Филтър“.

От самото начало на конкурса, в листат с кандидатите за тв шеф, името на Венелин Петков е сочено като фаворит. Натрупаният телевизионен опит в bTV и близостта му с „Да, България“ са отбелязвани като сигурен трамплин към поста в БНТ. За голяма част от хората на „Сан Стефано“ 29 обаче той е нежелан началник. Вече се носят слухове какъв чешит бил Петков и как щял да внесе в държавната телевизия строгите правила на частната медия. Освен това щял да разчисти възловите фигури в новините и публицистиката и да сложи свои хора.

В подкрепата си за Кошлуков работещите в БНТ изтъкват факта, че през мандата му заплатите им били вдигнати, а работната обстановка била спокойна.

Публичен факт е обаче, че атаките към сегашния генерален директор тръгнаха от „Има такъв народ“. Хората на Слави Трифонов дори се усъмниха в нарушаване на процедурата по избора му през 2019 г. А пък шефът на медийната комисия Тошко Йорданов направи намек за компетентността му като тв шеф.

С изтеглянето на „Има такъв народ“ от управляващата коалиция обаче, конкурсът за БНТ шеф също може да претърпи обрат.

Засега фаворитите за „Сан Стефано“ 29 са двама, но да не забравяме, че се състезават още Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакева, Красимир Ангелов и Светлана Божилова.

Мандатът на Емил Кошлуков изтича в началото на юли. Според приетата от СЕМ процедура изслушването на кандидатите за поста му ще бъде на 27 и 28 юни. На 29 юни ще бъде обявено името на новия генерален директор на БНТ.

снимка БНТ

Similar Posts