| | | |

“Промяната” трябваше да предлага новите, по-добри решения. Оказва се, че отново ГЕРБ трябва да предложи адекватните решения

от фейсбук профила на Десислава Атанасова, депутат ГЕРБ

Днес ПГ на ГЕРБ-СДС внесе вот на недоверие към кабинета на Кирил Петков. През целия ден водим разговори с останалите парламентарни групи. До този момент на поканата ни не се отзоваха единствено групата на „Продължаваме промяната“ и БСП.

Утре планирам среща и с независимите народни представители.

Държавата ни върви по стръмното надолу към финансова криза. Вотът на недоверие е именно за провал във финансовата и икономическата политиката. Ако управлението на Кирил Петков не приключи, ще се задълбочи дълговата спирала, ще се повиши още инфлацията, ще се повишат и цените, но и ще спре ръстът в доходите на българите.

Управляващото мнозинство разрушава политическата система. Днес 120 депутати внесохме искане за оставката на председателя на българския парламент Никола Минчев. Това е политически знак. Минчев зае този пост със заявката да се върне парламентаризмът, а парламентът да не бъде гумен печат на Министерския съвет. Днес лично той скри цялата информация за водените разговори на премиера по темата за Република Северна Македония.

Категорично ясно е, че предсрочни избори трябва да има. В рамките на този парламент чисто математически дори не може да се получи. Вече наблюдавахме партии без никаква идеологическа свързаност да управляват 6 месеца-не се получава.

Властта за нас не е самоцел. Можем да бъдем и в ролята на опозиция, и в ролята на управляващи. Над 10 години управлявахме държавата успешно. Справяме се и в ролята и на опозиция. Макар и да не сме агресивни към управляващите – ние посочваме грешките им и изискваме информация.

Днес се въздържахме от подкрепа за Закона за държавното обществено осигуряване. Ще го направим и по отношение на НЗОК. Сбъркана е цялата философия на този процес. Това е третият бюджет, който гласуваме за тази година. Това е недопустимо за държава, в която се твърди, че има добър финансов министър. Предвиждат се нови и нови заеми, никакви адекватни мерки за справяне с инфлацията нито за гражданите, нито за бизнеса.

ПГ на ГЕРБ-СДС ще предложи увеличение на доходите и мерки, но не по модела на този изчерпан кабинет. Ще инициираме разговори и с другите парламентарни групи, за да се предложи адекватен модел по отношение на доходите на гражданите. Устойчив модел, който няма да затруднява всяко следващо правителство. Липсата на 3-годишна средносрочна бюджетна прогноза ни плаши.

Трябва да станат ясни няколко неща. Строителните фирми са работили по законни договори. Те са изпълнили задълженията си по тези договори. “Ин хаус” процедурите са напълно законни. А средствата все още не са изплатени на строителния бранш.

“Промяната” трябваше да предлага новите, по-добри решения. Оказва се, че отново ГЕРБ трябва да предложи адекватните решения. Надявам се, че всички вече са разбрали, че ние можем да носим отговорност както в управлението, така и в опозиция. Ние ще направим такива предложения, които да са гарантирани от бюджета и да не застрашават финансовата стабилност на държавата.

Similar Posts