| | | | |

Русия има амбиции да завземе териториите от София до Варшава

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Европейския съюз (ЕС) днес да позволи на страната му да започне преговори за присъединяване към блока, като предупреди, че териториалните амбиции на Русия се простират от София до Варшава. Това съобщава Ройтерс, цитирана от dariknews.bg.

В реч пред двете камари на чешкия парламент чрез видеовръзка Зеленски също призова за повече санкции на ЕС срещу Русия заради нейната инвазия в Украйна на 24 февруари.

“Русия не се интересува само от нашите (градове) Мариупол, Северодонецк, Харков и Киев. Не, нейните амбиции са насочени към огромна територия от Варшава до София”, предупреди държавният глава, без да посочва доказателства за твърдението си, отбелязва британската агенция.

“Както в миналото, руската инвазия в Украйна е първата стъпка, от която руското ръководство трябва да отвори пътя към други страни, към завладяването на други народи”, добави още той.

ЕС прие шест кръга на санкции срещу Русия, а Украйна се стреми към седми кръг, за да увеличи натиска върху Русия да прекрати войната.

Очаква се Европейската комисия (ЕК) да обяви решение по искането на Украйна за статут на кандидат тази седмица преди срещата на върха на ЕС следващата седмица. Получаването на статут на кандидат би било предварителна стъпка в дълъг процес на присъединяване, отбелязва Ройтерс.

“Да предоставим на Украйна статут на кандидат сега означава да докажем, че европейското обединение е реално и че европейските ценности наистина работят, а не просто са посочени в определени документи”, заяви Зеленски.

Той каза, че чешкият народ – след нацистката германска окупация по време на Втората световна война и десетилетия на съветско господство след войната – знае как свършва компромисът и до какво могат да доведат отстъпките на тиранията.

“Човекът, който иска да вземе всичко, никога няма да спре да вземе само част от това, което иска”, продължи украинският лидер.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В Budilnikbg

снимка Архив

Similar Posts