| | | |

Стана ясно на чие ново министерско кресло сяда Радостин Василев, ПП вербува и депутати от “Възраждане”

Радостин Василев, който оглави отцепниците от „Има такъв народ“, ще оглави Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ако тройната коалиция успее да събере 121 гласа и оцелее.

Това признаха депутати от “Продължаваме промяната”, пише “Марица”.

Петимата депутати от ИТН, които вчера подадоха молби за напускане на групата на Слави Трифонов, обаче няма как да бъдат наградени с по-високи постове, тъй като автоматично биха загубили местата си в Народното събрание.

Самият Радостин Василев даде да се разбере още на брифинга в понеделник, че няма да се връща като депутат. Вече се въртят имена за негов заместник в Спортната палата, ако Руди поеме огромното регионално министерство. Тройната коалиция пак е потърсила проф. Даниела Дашева. Преподавателят от НСА обаче е преминал в редиците на Стефан Янев и е дал отказ.

Всички схеми са възможни, само ако от „Промяната“ убедят още поне седем депутати от ИТН да напуснат Слави. Вървят слухове, че още 10 са проявили готовност да последват петимата отцепници. Самият Радостин Василев призна, че е поканил 8-9 от тях в апартамента му преди 3 дни. Пристигнал и премиерът Кирил Петков, който им разказал подробно за рекета в МРРБ, довел до разрива в отношенията.

Ключова за отцепването на още депутати от ИТН е позицията на координатора Виктория Василева,

твърдят запознати със ситуацията в лагера на Слави. Първо тя беше включена в списъка на “предателите”, но после отрече публично да участва в заговора. Знаково, по-късно не се появи и на пресконференцията, дадена от Тошко Йорданов, Станислав Балабанов, Ива Митева, Любомир Каримански и прочутата вече Христинка Иванова, която е готова да си иде на село.

Смята се, че Василева е сивият кардинал в партията и има огромно влияние както върху депутатите, така и върху местните структури. Бойната дама минава за доста близка до Радостин Василев и явно държи ключа към закрепване на управлението.

Това се знае от всички в парламента, като Виктория е атакувана с оферти и от партията на Стефан Янев. Бившият премиер краде цели структури на Слави. Отцепниците дори цитираха името на бившия депутат от ИТН –

Георги Попов, който вече гради мрежа на генерала в Благоевградско.

В София също върви упорита версия, че и депутати от „Възраждане“ са търсени от „Промяната“. Неколцина от тях също не били доволни от положението си в партията. Сондирани са дори мнения на хора на ГЕРБ, но предвид партийната дисциплина при Бойко Борисов изглежда малко вероятно някой да рискува.

„Още няма имена на министри, те ще бъдат тези, които решим да ги сменим, и това ще бъде коалиционно решение – заяви вчера от Трявна премиерът Кирил Петков. – В момента, в който съберем мнозинство от 121 депутати, веднага ще предложим нови министри”, уточни той.

„Продължаваме разговори с много хора, идеята е всеки един да осъзнае огромната отговорност, която носи. Ако нямаме 22 законопроекта до края на годината, губим и спираме 12 млрд. европейски средства, актуализацията на пенсиите не се случва, младите семейства не получават допълнителни данъчни облекчения, цените на горивата продължават да растат, а вероятно есента идва още една ковид вълна“, очерта премиерът какво ще се случи, ако не бъде приета актуализацията на бюджета от парламента и се тръгне към нови предсрочни избори.

Още едни избори ще са пагубни и загуба на историческо време”, каза Петков.

снимка Архив

Similar Posts