| | | |

КРАЙ! След гласуване Никола Минчев вече не е шеф на Парламента НА ЖИВО

Шест месеца, след като бе избран за председател на Народното събрание, юристът Никола Минчев бе отстранен от поста си.

Това се случи след бурни близо 5-часови дебати в парламента, инициирани от доскорошния партньор на управляващата коалиция между “Продължаваме промяната”, ДБ и БСП – “Има такъв народ”, като искането за махането на Минчев от президиума бе подкрепено от цели 120 депутати.

В крайна сметка, Минчев си тръгва като народен представител номер 1 след като от 239 гласували 125 подкрепиха искането за оставката му, 113 се възпротивиха, а 1 се въздържа.

В последното си изказване като председател той заяви, че за него е чест на първо място, че е влязъл в храма на държавността, както и че е бил издигнат като пръв сред равни на 3 декември 2021 г.

“Вярвам, че председателят смята, че ако парламентарният шеф се изживява като шеф, то тогава той не е шеф”, каза той.

И заяви, че винаги се е стремял да подхожда с уважение към всички депутати, както и да ги изслушва и да им дава думата, макар да си е навличал негативи, включително от коалиционните партньори на “Промяната”. “Всички тук сме избрани от народа – харесва ни, не ни харесва, това е решил той. Ние сме тук и го представляване. И на мен ми се е искало нашата ПГ да е от 137, а не от 67 членове, но съм бил толерантен. А заради тази толерантност човек от администрацията на НС ми каза, че съм прекалено добър за стандартите, установени в тази институция”, добави още Минчев.

И обяви истинското основание за искането на главата му – а именно – новото мнозинство, което иска да свали кабинета. “Влязох тук с желание за промяна на един момент, който властваше до този момент. А сега новото мнозинство твърдо ще го съхрани”, опасява се Минчев. И заяви, че в такъв парламент би било добре за него да не е председател. “Тези, които щяха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен”, не скри огорчението си младият юрист. И пожела на наследника си обективност поне, колкото неговата.

Според новата коалиция в лицето на ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане”, тази стъпка с махането му е само прелюдия към предстоящия вот на недоверие, внесен от депутатите на Бойко Борисов и очаквано да бъде разгледан следващата седмица.

БСП, ДБ и “Промяната” бяха категорични по време на целия дебат, че Минчев не е извършил никакво нарушение във връзка със секретните документи, които външната министърка Теодора Генчовска трябваше да разкрие по вдигането на ветото над Северна Македония за членство в ЕС.

А самият Минчев бе подложен на атака за това, че той отказа да насрочи секретно заседание на НС, за да може Генчовска да разкрие грамите, с които разполага, пред депутатите. “Няма нито един разумен аргумент за тази оставка”, каза убедено заместникът на Минчев Мирослав Иванов.

Той защити съпартиеца си с думите, че вчерашните действия на Минчев предотвратили да се създадат поредните спекулации по темата “Македония”, а всички български граждани са чули истината – а именно, че Кирил Петков не е водил двойна политика по отношение на РСМ на гърба на Външно. А в кратко си експозе Иванов обяви, че “Промяната” отново ще спечели парламентарните избори, стигне ли се до тях.

Един от малцината, заровили се в документите в секретното деловодство на НС – ген. Атанас Атанасов, лидер на ДСБ (в състава на ДБ и управляващата коалиция – б.р.), заяви категорично, че целият парламентарен епизод днес е “жалка история”. “Искате тези, които сглобявате новото мнозинство, искате да направите ново правителство “Беров”, да си настаните удобните хора и да продължи Бойко-Борисовата държава”, ядоса се лидерът на ДСБ.

По същество за искането за оставката на Минчев говориха едва няколко представители на парламентарните сили. По-скоро дебатът бе отнесен към разцеплението на групата на Има такъв народ в последните дни, а от ГЕРБ и ДПС настояваха да обсъждат структурата и начина, по който настоящият Министерски съвет работи като нарекоха многократно премиера Кирил Петков и вицето му Асен Василев “мафия” и “символи на задкулисието”, които единствено целели да облагодателстват фирми.

Самите представители на изпълнителната власт не останаха длъжни на депутатите и няколко пъти се намесиха в дебата, като най-остър беше финансовият министър Асен Василев, който влезе в челен сблъсък с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

Всички обаче, и от управляващите, и от опозицията, отбелязаха завидното спокойствие, демонстрирано по време на цялата дискусия, изпълнена с процедурни хватки, обиди между депутати и министри, лични обяснения, от председателстващия заседанието Кристиан Вигенин. Въпреки това се предполага, че институцията отново ще оглави предишната шефка на НС по време на т.нар. “кратки” състава на НС – 45-о и 46-ото, Ива Митева от Има такъв народ.

снимка Архив

Similar Posts