| | | | |

Спецпрокуратурата: Има риск за голяма част от разследванията ВИДЕО

Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова заяви, че съществува риск за голяма част от разследванията и вече започналите дела след закриването, както на специализираната прокуратура, така и на спецсъда. Пред медиите тя посочи, че не е ясно какво ще се случи с делата срещу организирани престъпни групи.

Това е така, защото повече от тях са разследвани за действия в няколко района на страната. Не е ясно кой ще е компетентният орган на регионален принцип, който да поеме тези дела. Ако се чака този спор за подсъдност да бъде решен от Върховния съд, то ще мине време и ще бъдат нарушени права, както на пострадали, така и на обвиняеми и подсъдими, посочи Маджарова.

Тя обясни, че заедно с колегата й Ивайло Ангелов – ръководител на спецапелативната прокуратура са имали работна среща с министъра на правосъдието.

Има риск на 27 юли да бъдат блокирани делата и мисля, че това в Министерството на правосъдието започнаха да го разбират, каза Ангелов. Единственото, което може да се направи е промяна в закона. Не е ясно кой ще прехвърля и доказателствата. Ще настане хаос и не е ясно кой ще поеме отговорност, посочи на свой ред Маджарова.

Ангелов посочи, че ще е нужен буферен период от поне шест месеца след закриването на спецправосъдието, защото става дума хиляди дела и огромен брой томове и камиони с доказателства. Той посочи, че е поканил Надежда Йорданова да се запознае на място с това колко много са делата.

Двамата шефове на спецпрокуратурите Валентина Маджарова и Ивайло Ангелов се срещнаха с правосъдния министър Надежда Йорданова. Поводът е закриването на спецправосъдието, което трябва да стане факт на 28 юли.

Преди три седмици прокурорите призоваха за отлагането на закона с шест месеца, през което време да се организира изпращането на делата до окръжните прокуратури.

Вчера пък Прокурорската колегия на ВСС поиска парламентът да тълкува как ще стане преназначаването на магистратите.

По въпроса има дело в Конституционния съд, образувано по искане на главния прокурор.

Similar Posts