| | | |

Евродепутат скандално: Петков е дал категорични, бетонни и абсолютни гаранции за падането на ветото на РСМ

Никой досега не е виждал текст на това потенциално френско предложение, дали то задоволява българските интереси, както са описани в рамковата позиция и в декларацията на българското Народно събрание (НС), както и в решението от Консултативния съвет при президента.

Това заяви Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация и заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, след събитията от последните дни, където ветото към Република Северна Македония (РСМ) извади на повърхността процеси, които не бяха видими за обществото.

Ковачев посочи, че за сега всичко е голяма въпросителна.

„Има в говорима форма преразказ за това, че една част от елементите на рамковата позиция на България са били включени в това потенциално френско предложение, много разнопосочни сигнали чухме – през посланичка казала едно нещо, аз знам от моите източници в европейските институции друго, но засега няма предложение на Френското председателство, което да е задоволително за нашата позиция. И това е за момента, което знаем.

Затова е абсурден този дебат, който се опитват от сегашното правителство да ни кажат, че те са направили голям пробив и са защитили българския интерес, и че всичко е вече в преговорната рамка. Засега всичко е в голяма въпросителна“, обясни евродепутатът, цитиран от „Фокус“.

По думите му премиерът Кирил Петков е дал категорични, бетонни и абсолютни гаранции пред много хора, че следващата седмица ще бъде дадена зелена светлина на РСМ за започване на преговори и за това е изключителното му бързане.

„В интерес и на България е да имаме европейски Западни Балкани, основаващи се на зачитането на историческите факти, на толерантността, на преодоляването на омразата и дискриминацията, а не подвластни на отвратителни практики от миналото, които продължават и днес отново най-провокативно в Република Северна Македония се дава голяма гласност на чествания или отбелязвания на събития, свързани с „българския фашистки окупатор“, което е ясен знак, че те насила искат да ни провокират“, посочи Андрей Ковачев.

По отношение на това, дали канцлерът Шолц или президентът Макрон могат да са достатъчни гаранти за действията на Македония в спора с България, евродепутатът беше категоричен, че по никакъв начин никой не може да бъде гарант, още повече, че тези фигури, макар и знакови са мандатни,т.е. сменяеми.

„Ние искаме тези наши справедливи условия да бъдат част от европейската карта на присъединяване на Република Северна Македония, да не бъдат зависими от смяната на правителството в Мадрид, в Лисабон, в Берлин, в Париж. И гарант за нас може и трябва да бъде самият процес на европейска интеграция на Република Северна Македония, която се надявам да помогнем. Ние помагаме и на гражданите на Република Северна Македония да преодолеят това, което ги задържа назад, да имаме една европейска и демократична държава, нов член на Европейския съюз. Както искаме и България да е европейска и демократична държава и такава да остане“, подчерта Ковачев.

Според него отслабването на българската позиция е в следствие на начина по който се е правела политиката на страната, в разрез с работата в Брюксел.

„Аз съм изключително учуден, че по този начин, по този, отново ще повторя, дилетантски и аматьорски начин се е правела политиката на страната, в разрез с работата в Брюксел. Дипломатите по някой път са с вързани ръце, когато политиците дават друг тон или на срещите дават други сигнали към лидерите на трите институции – Комисия, Парламент и Съвет. Това отслабва българската позиция“, убеден е Андрей Ковачев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В Budilnikbg

Similar Posts