| | | |

Бойко Борисов с коментар за вота на недоверие и какво ще предприеме ГЕРБ НА ЖИВО/ Обновява се

Лидерът на ПП ГЕРБ участва на лятната академия ЖЕНИ ГЕРБ в Албена., откъдето направи безпощадна критика към управлението на кабинета ” Петков”.

„Аз бях против да се иска вот на недоверие. Кражбите и корупцията в момента с небивали размери. Само в горивата извън България на всеки литър излиза по 1 лев. Защото няма как ние да преработваме руски нефт“, заяви Борисов.

От всичко, което се случи вчера, мога да коментира заклинанията на партиите. Няма как ние да преработваме руски нефт. На бензиностанциите да купувате гориво по 3,50 лв., да се реализират 300 млн. мл. печалба… Тази коалиция безпринципно се разпадна

„Те вече самите не си вярват. Защо се разпадна тази коалиция? Защото медиите я наричаха орел рак и щука, абсолютно безпринципна – на уж десните с уж левите. Затова се разпадна“, посочи бившият премиер.

„Когато Слави Трифонов и ИТН говореше срещу ГЕРБ, те бяха любимци. Това беше парадокс – ПП, ИТН, „Да, България“ и БСП си гласуваха бюджета. А пред парламента обясняваха как ние с ДПС и „Възраждане“ сме нова коалиция. Абе хора, това е шизофрения!“, заяви Борисов.

Ние не искаме да плащаме газ, четири път по-скъп. А и не отговарят какво става с танкера. Сложили си една маска “Борци срещу корупцията”. Било продоволствена криза. Ако беше ГЕРБ в управлението, нямаше да им позволя да вдигнат цената на тока. Защото и миньорите, и АЕЦ-а са български. Защото, ако имате дете, трябва да му вържете на ръчичката 40 хил. лв. за дълг”, каза Борисов.

Управляващите счупиха държавата, ето така с токчето. Нашите деца къде ще живеят?!, пита риторично бившият премиер.

Преди години президентът Радев – и тогава много пъти казах, че омразата, която насажда сред хората и сред партиите – ще убие политическия елит. Аз бях против да се иска вот на недоверие. Не че не го заслужават. Не че на трябва да си отиват веднага. Кражбите и корупцията в момента са в небивало положение”, подчерта той.

Аз се радвам на Възраждане. Те протестират, а не както симпатизантите на Кирил Петков да гонят по градинките, хората, които не ги харесват.

Той се обърна към партиите: „Проявете малко разум, защото Радев ще продължава да ни хвърля вината, че всичко виновно се намира в парламента. Мигар той не ги инсталира там?“.

„Ние ще поставим нещата на принципна, идеологическа, каквато щете основа. Нашите разделителни линии ще бъдат принципи, а не дали харесвам Христо Иванов – някои харесват дебели хора, аз не харесвам, други харесват по-тънки“, отбеляза Борисов.

Според Борисов разделителните линии на ГЕРБ ще бъдат принципни. “А не дали харесвам Христо Иванов. За нас гласуват най-много. По дейността на партиите ще ги познаем. Те вкараха бюджет без 3-годишната рамкова прогноза. Усещат, че ще си ходят, и искат да оставят служебното правителство без пари. Кризата тепърва идва. ГЕРБ – тази партия е съградена от мен. Все едно къща от гола поляна”.

Той коментира и разширяването на ЕС. “Убедени сме, че това трябва да се случи. И Украйна, и Молдова, и Северна Македония. Подписахме договор за добросъседство, който аплодираха от цял свят. За съжаление, вместо това да се надгради, ние отново се впуснахме да си литкаме със самолетчета. И вместо да хванат бика за рогата и сега в сряда да аплодираме разширяването, Петков подведе нашите евроатлантически партньори. И блокира процеса като го прехвърля на парламента. Той е в стрес и в ступор и се крие зад Народното събрание, защото не може да придвижи нищо, свързано със Северна Македония”, обясни Борисов.

“Ние сме свършили всичко. Всяка партията, която е готова за подписването на дългосрочен договор за втечнен газ, ние сме й съюзник. Ние сме партия, в която еднакво добре се чувстват и християни, и мюсюлмани. Имам всякак ориентирани хора в ГЕРБ. Посочването на Путин като агресор – всяка партия, която счита така, е наш съюзник. Аз се радвам на “Възраждане”. Защото в момента кой представлява проруските и левите хора? Русия за мене е агресор. Но това не значи, че не може да има протест. А завчера симпатизантите на Петков гонят, бият и чупят опонентите. Трябва да има истински политически спор”, каза лидерът на ГЕРБ.

Няма човек, който да обича войната, но светът е друг, според него по повод въпроса за членството ни в НАТО. “Преди 3 месеца такова изказване от мене не можеше да чуеш. Защото искаме мир. Ние сме евроатлантици”, обясни Борисов.

Той уточни, че правителството на ГЕРБ се справила най-добре с коронавируса.

“И в най-тежки времена – по време на войните лидерите са развявали бялото знаме и са заставали на средата да търсят изход. Не правим нищо принципно. Петков казва, че няма да преговаря с ГЕРБ, ДПС, “Възраждане”, ИТН. Най-голям си, ама малките искат да си играят с друг. Уважете избора на хората. Щом толкова българи отиват и гласуват за тези партии, той си позволява квалификации от рода на “Мафия”. Това са българските избиратели. Искам да им угода. Борисов да слезе – Борисов слезе. Сега обаче има друго – да съм на първия ред. Кое от двете искате?”, каза Борисов.

Преди години президентът Радев – и тогава много пъти казах, че омразата, която насажда сред хората и сред партиите – ще убие политическия елит. Гледах интервюто на премиера Петков – както много други хора. По-късно ще извадим 12 неистини. Но, ако и аз продължа в тази посока – това е контрапродуктивно за страната. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при посещението си във Варна.

Борисов разкри кои са нещата, по които ще се търси разговори с партньори за бъдеща коалиция и управление.

“Кризата тепърва идва. ГЕРБ е сградена от мен като една къща от гола поляна. Ние сме дисциплинирани и спазваме стриктно правилата в Европа. Затова всяка партия, която в своята програма има членство в еврозоната, приемане на еврото, е наш съюзник“, посочи бившият премиер.

„Втората тема е разширяването на ЕС, Западните Балкани, в това число Северна Македония и Албания. И Украйна, и Молдова и специалният статут на Грузия. Ние сме убедени, че това трябва да се случи“, изтъкна той.

„Г-н Петков казва неистини, подведе нашите евроатлантически партньори, демонстрирайки им сила, решителност, а всъщност страхът му отново днес блокира процеса като го хвърля на парламента“, каза той относно преговорите със Северна Македония. По думите ми, когато отговорността се хвърля на българския парламент, това е подло.

„Петков не може да придвижи нищо, свързано със Северна Македония и Албания напред. И бяга в стрес и уплах и се крие зад парламента“, заяви Борисов.

По думите му, свалянето на Никола Минчев като председател на Народното събрание е „демократична, конституционна, парламентарна техника“.

„Счупиха държавата и сега, ако продължим в техния дух, е вече да дочупиш с токчето. Нашите деца как да живеят?“, попита той.

„Трето, всички, които искат да продължат пълното диференциране на доставки на газ, са наши съюзници“, посочи лидерът на ГЕРБ.

„Четвърто – етническата и религиозната толерантност“, изтъкна той следващата важна тема за ГЕРБ.

„Осъждането на руската агресия, посочването с пръст на Путин като агресор. Всяка партия, която прави това нещо и счита, че това е така, е наш съюзник. И всяка друга не може да бъде наш съюзник“, категоричен беше Борисов.

„За мен Русия е агресор, тя е на територията на Украйна. Но това не значи, че когато „Възраждане“ има протест – Кирил Петков може да се качи и да говори, сиреч лошото „Възраждане“ е толерантно. А завчера симпатизантите на Петков гонят и бият и чупят по градинките политическите си опоненти“, възмути се лидерът на ГЕРБ.

„Следващото е нашите съюзници – членството в НАТО. Не може да има подкрепа от нас да се отиде на референдум. Геостратегически светът се променя с часове. Въпросът е на коя страна стоим ние. Ние твърдо стоим на евроатлантическата страна. Или с и с нас или не си с нас. Светът е разделен“, заяви той.

“Следваща много важна черта. Тук с ПП-тата и Асен Василев ще водим много сериозни дебати – Маастрихтските критерии”, каза той и добави, че България си е позволила да ги наруши само по време на пандемията, но вече Covid криза вече няма.

“Вкопчили се в тези БМВ-та! Голяма беда, че ще слезете от тях”, добави той.

Борисов предупреди, че наесен ситуацията с Covid-19 ще се влоши и призова да се вземат мерки.

“Накрая може да останем с Кирил Петков опозиция – двете големи партии, и да оставим малките партии да ни управляват”, пошегува се той.

Similar Posts