| | | | |

Явор Дачков с убийствен коментар: Кирил Петков все повече заприличва на телефонен измамник, отколкото на премиер

Кирил Петков все повече заприличва на телефонен измамник, отколкото на премиер. Той си приличаше на такъв и преди година, но чак сега хората масово започват да го разбират. При него разомагьосването на харизмата се случи почти светкавично, което може би е признак за наченки на зрялост в обществото ни.

Според последното социологическо проучване на „Тренд“ само 22% от българите одобряват работата на правителството, а „Промяната“ необратимо потъва. Всичко това на фона на ежедневно облъчване през медиите и редуване на Кирил, Асен и Лена във всички телевизии по няколко пъти на ден.

Те са нещо като триглав Бойко Борисов, който не слизаше от ефир, докато беше на власт. Разликата е, че при него това даваше резултат и създаваше у голяма част от населението чувство за стабилност, а при тях е точно обратното. Колкото повече говорят, толкова по-малко им вярват.

Преди няколко дни Кирил Петков даде напоително интервю, в което излъга толкова пъти, че ми се зави свят пред телевизора. При него лъжите са толкова брутални, че парализират ума и сетивата на отсрещната страна. Освен това ги изговаря с вътрешната убеденост на маниак, който не е просто обикновен мошеник, а такъв, който си вярва. Митоман. Мошеник с мисия и по всяка вероятност със сериозни личностни разстройства. Няма друго обяснение за поведението му. Той самият е най-големият си разобличител. Ето какво каза той в тюрлюгювеч от теми, забъркан набързо:

„Цената на американския газ ще бъде под тази на „Газпром“. Танкерите са продадени директно на „Булгаргаз“, без никакви посредници, и са директно от американска компания, която произвежда и търгува с газ. Единствената причина, поради която не обявяваме коя е компанията, е, че цената, която ни беше дадена, е много под пазарната за Европейския съюз и не искаме да ги вкарваме в обяснителен режим, ако те продават на по-високи цени на други партньори в Европа“, поясни Кирил Петков и подчерта, че няма посредници.

„Работим тясно с Европейската прокуратура и до шест месеца някои от тези дела ще влязат в сила“ – каза Петков, без да поясни какво означава това. „Много от тях са свързани с предишните управляващи. Те имат 6 до 8 месеца да се опитат да свалят правителството, иначе имат ужасно голям личен проблем. Ще използват всякакви методи“, заяви Кирил Петков и май наистина си вярва, че делата на прокуратурата „влизат в сила“, все едно са съдебни решения. Както и че ако българското правителство падне, Европейската прокуратура ще спре да работи.

Според него световната криза вдига много цените на храните и на горивата. „Мислиме безпрецедентно увеличение на пенсиите. Хората с ниски доходи трябва да имат облекчение, хората с деца да имат детски добавки.“ Последното оставям без коментар.

Кирил Петков си представя международните отношения като тези в детската градина. Няма да казваме на Марийка, че Иванчо дава от своите близалки на Йорданка, а на нея не.

Такива глупости не могат да излизат от устата на един премиер. Абсурдно е втора седмица Петков да не посочва конкретика в уж договорения с Щатите газ, името на фирмата, която ще го доставя, както и крайните цени, на които ще го получим.

За всеки човек, който мисли с главата си, е ясно, че пренос на втечнен газ, който трябва да се прекара през океана, достави на специален терминал (за което заявки се правят с месеци напред) и обработи (при което се губят около 25% от самия газ), няма как да е по-евтин от руския газ, който идва по тръбата.

Не е нужно да си експерт, за да съобразиш тези неща. Впрочем във въпросното интервю Кирил Петков вече започна да говори за това, че цените на американския газ ще са еквивалентни на цените на руския. Само няколко дни преди това твърдеше, че е договорил газ на много по-ниски цени от тези на „Газпром“. А когато този митичен газ най-после пристигне, ще се окаже, че е с 30% по-скъп от руския, както твърдят енергийните експерти и хората, които се занимават с този бизнес.

За всички е очевидно, че това е лична далавера на Кирил, Асен и техния приятелски кръг. Не платиха руския газ, с което предизвикаха спирането му, за да могат да получават комисиони от новите договори с новите посредници. А ние ще плащаме с повишените сметки за цялата тази далавера. И за това не се иска голяма прозорливост, защото е очевидно като пладнешки грабеж. Впрочем в тази история Кирил и Асен приложиха типична схема на телефонните измамници. Измислиха несъществуваща заплаха от „руската ни енергийна зависимост“, вдигнаха врява до небесата, казаха, че ще уредят нещата с диверсификация, не споменаха нищо по същество, а единственото конкретно, което посочиха, е само мястото и времето, за да хвърлим парите през балкона.

Между другото, пак внасяме руски газ, но вече го купуваме от Гърция на по-висока цена.

Автор: Явор Дачков

снимка Архив

Similar Posts