| | | |

Радев жегна Скопие: С Паисий преоткрихме границите на Отечеството – от Дунав, до Тракия и Македония ВИДЕО

“История славянобългарска” е написана със страст и обич към Отечеството и ненавист към родоотстъпничеството и чуждопоклонничеството

Банско чества делото на Св. Паисий Хилендарски. Държавният глава Румен Радев участва в кулминацията на честванията по случай отбелязването на 300 години от неговото рождение и 260 години от написването на „История славянобългарска”, предава БНТ.

“История славянобългарска” откри хоризонта към нашето духовно пробуждане. Не ни е известно много за живота на Паисий – той посвети себе си на Бога и на Отечеството, презря личните несгоди и не потърси земна слава. Имаше друга мисия – в най-мрачните времена на нашия народ – на гнет, на безпаметност и безнадеждност, да разпали искрата и да извади българския народ от безвремие и безидейност. Това негово начертание не просто въздигна възрожденския дух и идеал.

В страниците на неговата история българинът преоткри географските граници на своето Отечество – от Дунав, до Тракия и Македония.

Духовното дело на Паисий подготви почвата за борбите за национално освобождение. И днес “История славянобългарска” е жива, помни се и ще се помни, въпреки че тя не е първият писмен документ за българската история.

Тази история е написана със страст и обич към Отечеството и ненавист към родоотстъпничеството и чуждопоклонничеството, които отец Паисий представя с гняв като най-големия грях.

Почитайки Паисий, отдаваме дължимото признание към Българската православна църква, която в най-мрачните времена на нашата история съхрани не само нашата вяра, но и нашата памет, език, писменост и национална идентичност.

Поклон пред делото на Паисий Хилендарски!
Да пребъде България!”, заяви президентът в словото си.

Официалната церемония, с която почитаме делото на Св. Паисий Хилендарски, се провежда на централния площад “Възраждане” в града.

Similar Posts