| | | |

Развилнели се деца искат да унищожат ГЕРБ и Борисов. Управлението страхливо се гърчи, всеки се чуди как да оцелее

Доц. Харалан Александров е социален антрополог, доктор към Института по фолклор при БАН. Специализирал е в университети в Канада, Словакия, Унгария, Русия и Великобритания, където защитава докторска дисертация по организационна промяна и лидерство. Преподавател е в НБУ.

снимка Архив

Господин Александров, социологическите изследвания показват сериозен спад в доверието към кабинета и драстичен в личния рейтинг на премиера Кирил Петков. Само на лоша политика и на все по-засилващия се разнобой в коалицията ли се дължи това?

На комбинация от фактори. Извън всякакво съмнение е, че правителството е тежко некомпетентно и напълно неадекватно. С известно усилие можем да намерим оправдание за това – те се бяха нагласили да управляват в постковид ситуация на икономически подем. И разбира се, поеха една добре развиваща се икономика и подредена държава, въпреки революционната риторика, с която успяха да заблудят доста хора, че България е в катастрофално състояние. Дойдоха с едни много наивистични обещания и не мога да преценя дали са си вярвали, или просто са ни излъгали, тъй като обещаха абсолютно неосъществими неща, като четирите моста на Дунав.

Друг е въпросът как може толкова хора да се вържат, но явно има доста голям електорат, който чака следващия спасител, на когото да се хвърли в краката. Измама като тяхното възкачване на власт е класически популистки ход. Хората в един момент се отрезвяват, но това обикновено отнема години, докато тук се натрупаха доста външни фактори и това е втората определяща причина за спада – кризите, с които са тотално неподготвени да се справят. Но истинската драма е тяхната банална стратегия – всяка седмица да вземат заеми, загробвайки за десетилетия държавата, и така да отлагат катастрофата. И това можеше да мине за дълго време, защото хората не разбират каква е щетата.

Според проучванията ГЕРБ отново е първа политическа сила, съдът обяви ареста на Борисов за незаконен и той контраатакува. Не могат обаче да съставят самостоятелен кабинет. Ако има предсрочни избори и те ги спечелят, каква е прогнозата ви за бъдещото управление?

Много е рано за такива прогнози, но съвсем сигурно е, че ГЕРБ ще бъдат във водеща позиция и най-вероятно отново ще са във властта при тази безизходица, друг е въпросът в каква конфигурация. Разумните хора от партията със сигурност са обсъждали широко проевропейско и проатлантическо управление. В момента те са носители на компетентността и управленския опит и е най-естествено да се обърнат към тях. Вместо това тези развилнели се деца, които взеха властта, искат да ги унищожат.

За бога, те наистина искат да унищожат Борисов след всичко, което направи. Въпреки грешките и дефицитите на неговото управление той успя 10 години да държи държавата в курс на развитие и не само според него заслужава, ако не благодарност, то поне някакво уважение

А какво получи – един мърляв, безобразен, в нарушение на върховенството на закона опит за саморазправа. Така че най-интелигентното, което ГЕРБ могат да направят, е да сторят отстрани и да констатират сърдито това, което се случва, защото все повече тяхната позиция не се възприема като критика на опозицията, а израз на общото настроение. Много е тежко, ако си псувал и плюл срещу някого, после да искаш помощ от него. Озверяването, опитът да превърнат ГЕРБ в изкупителна жертва за всички провали на прехода е тежък резултат. Когато си избереш да си част от подивяла тълпа, която иска да се саморазправи, твърдейки, че търси справедливост, си нанасяш много сериозни морални поражения.

Най-печеливши в тази ситуация са „Възраждане“, които бележат постоянен ръст. Превръщат ли се националистите в реална заплаха да заемат решаващо място в НС, Костадин Костадинов дори е уверен, че ще управляват?

Според някои заплаха, според други шанс. Все повече в резултат на псевдолибералната и псевдоглобалистката политика, която ПП трябваше да представляват и виждаме докъде ни докараха, както и на масивната руска пропаганда и мобилизирането на цялата й пета колона, отчаяните, обезверени и предадени хора лесно могат да посегнат към радикална алтернатива. И това може да не е само „Възраждане“. Рядко споделям мнението на Христо Иванов, но съм съгласен, че едни предсрочни избори могат да бъдат спечелени от Путин. Не директно, разбира се, а от антилибералните формации, които са в голям подем.

Има силен антиамериканизъм, до голяма степен е резултат от наивната и неразумна подкрепа, която ПП получи от американското посолство. И не бих се изненадал Костадинов да управлява, той се оказа много опитен политик, говори радикално, последователно и целенасочено, а в такава лабилна среда думите имат магическо свойство – назовавайки някакво бъдеще, ти в някакъв смисъл започваш да го създаваш. А с безпътицата си това управление, така да се каже, му постла червен килим.

Има ли шанс с новата си партия и бившият служебен премиер Стефан Янев, който говори с гласа на немалка част от народа за войната?

Категорично – той седи много солидно, благородно, много го харесват, защото е свързан с идеята за промяна, но без нейните ексцесии. Освен това има бащинско присъствие, като Радев и Борисов. Неговите правителства изчегъртваха хора от предишното управление, но той не се отдаде на реч на омразата и това се оказа голям ресурс. Янев е естествен лидер, много точно хваща настроенията на голяма част от хората, които изобщо не се притесняват от неговите изказвания за Украйна, напротив.

Източник: Филтър

снимка Архив

Similar Posts