| | | |

Румен Гечев: Радев да не забравя, че БСП го извади на политическата арена и основна роля да е президент е наша

БСП изведе Радев в политиката и разминаването ни с него сега не е в негова полза

И депутатът от БСП Румен Гечев днес говори за различията на партията му с президента Румен Радев и го критикува. Вчера това направиха лидерката Корнелия Нинова и Георги Свиленски след като президентът говори остро срещу Кирил Петков и действията му по отношение на Северна Македония.

„Истината е, че в момента има някакво напрежение. На политическата арена г-н Радев беше изведен от БСП и ние изиграхме основна роля при неговото избиране. Ние не можем да се съгласим и няма как да нямаме различия с него по следния въпрос: според нас приоритет в момента има приемането на бюджета, запазване на управлението и единствено адекватното и важно е стабилизирането на страната преди наближаващия тежък сезон, отколкото да се занимаваме с това какви евентуални разговори е водил премиерът“.

Това заяви Румен Гечев в ефира на Bulgaria ON AIR.

„По отношение на родолюбието, право на президента си е как да говори, но разминаването не е в негова полза. Абсолютно сигурен съм, че обществената подкрепа ще бъде в полза на БСП“, категоричен бе Гечев.

За френското предложение за Северна Македония Гечев каза:

„Има недоразумение, което изглежда е целенасочено. За предложението на Франция се знае много отдавна. Българската социалистическа партия има категорична позиция по темата Македония и ние по никакъв начин няма как да позволим да бъде гласувано такова предложение, поради простата причина че РСМ не е изпълнила договора от 2017 година. И след като той не е изпълнен, е много странно как България позволява чужди премиери и президенти да дават предложения на българския народ.“

По думите му е важно, че това писмо е пристигнало в българския парламент и е важно да се види кой и как ще гласува.

„Българската социалистическа партия ще гласува твърдо против каквито и да е компромиси. Ние държим на международното право и искаме нещо много простo – Северна Македония да изпълни своята част от договора и чак след това можем да говорим“, каза още проф. Гечев.

„Всеки разумен човек вижда, че има натиск, защото НАТО и ЕС лидерите им искат да затворят кръга с Балканите и тази следваща крачка е свързана със Северна Македония. Те си имат геополитически интереси“, добави депутатът от левицата и подчерта, че това не може да стане за сметка на българския национален интерес.

снимка Архив

Similar Posts