| | | |

Симеон Дянков със страшна прогноза за инфлацията, финансовата политика е лоша

Предстоят трудни седмици – идната с вота на недоверие, ако правителството остане, идва и актуализация. В бурна обстановка сме.

Това каза Симеон Дянков пред bTV.

Според него ще има доста пазарене, ако трябва да мине актуализацията на бюджета, защото различните партии ще искат различни неща.

“Второ четене е поне 7 работни дни след първото. Правителството трябва да оживее и се надявам да се стигне до актуализацията на бюджета. Това ще е още по-голям тест за управляващите, защото ще има много голямо пазарене, за да премине този бюджет. Това беше голяма тактическа грешка на правителството. Големите реформи са причините да се прави тази актуализация. Реформи не се случват, но ще се спори за пари за инфраструктура и пътища. Очаквам и опозицията да се включи и да настоява за повече пари”, коментира той.

Дянков смята, че пенсионната тема ще бъде спорна и ще стане невъзможно да се случи актуализацията.

“Парите за пътища не залегнаха в бюджета за миналата година. Може би с обещание, че ще влязат в актуализацията. Тези пари трябват. Пари за инфраструктура са необходими, защото това е една от малкото мерки, които могат да помогнат срещу инфлацията. Парадоксално е, че това не се прави”, каза той.

“Инфлацията до края на годината няма да се успокои. Вървят в глобален мащаб процеси, които я увеличават, а България изоставя. Забавихме я с 3-4 месеца, но тя тепърва предстои. Очаквам тя да бъде около 14% на средно ниво, което е високо”, каза още Дянков.

Той заяви, че очаква в следващите 2-3 месеца да си проличи по-високата инфлацията и каза, че ако инфлацията е двуцифрена, се получават множество сътресения.

“Тези, които имат ипотеки в момента, трябва да се радват. Тези, които искат да си купуват жилища, трябва да го правят по-бързо”, съветва той.

Дянков каза, че се надява актуализацията да не мине, защото тези промени могат да се направят и по друг начин.

“Финансовата политика е лоша. Не е късно, някои неща се правят добре. Мисля, че това правителство има перспектива, ако мине през тези 1-2 седмици”, завърши той.

снимка Архив

Similar Posts