| | | |

Управляват некадърници, пенсиите се вдигат със заеми, дългът се увеличава. Бързо вървим към гръцкия сценарий

Пенсиите се вдигат със заеми, дългът се увеличава. Бързо вървим към гръцкия сценарий.

Това заяви Васил Велев, шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/, в интервю за в. “СТАНДАРТ” . Той посочи още, че искат оставката на кабинета заради неизпълнени обещания и некадърно управление.

Ето какво още каза Велев:

-Господин Велев, партиите обещават да приемат бюджета в социалната му част. Как ще коментирате актуализацията от гледна точка на бизнеса?

-Не знам как може да бъде приета актуализацията само в социалната част без да има изменение в закона за държавния бюджет. Тъй като трансферите в Здравната каса /НЗОК/ и в Държавното обществено осигуряване /ДОО/ са от държавния бюджет. Този близо 1,5 млрд., с който ще се увеличат разходите за пенсии, трябва да дойде от някъде.

АИКБ не подкрепи и трите законопроекта за изменение и допълнение на бюджетите – държавния, на ДОО и на НЗОК. Защото в тях липсва най-важното. Беше обявено, че целта им е да се финансират антикризисни мерки. Преди половин година, когато се заложи актуализация от 1 юли 2022 г., целта беше да се направят анализи, да се подготвят реформи и с актуализацията на бюджета да се обезпечи провеждането им. Сега реформи няма, в ход се смени целта на актуализацията – антикризисни мерки. Но такива няма. Защото кризата идва от високата инфлация. А в тези проекти няма мерки срещу инфлацията.

Основната причина за високата инфлация е цената на електроенергията. За първото полугодие на 2021 г. средната цена на електроенергията на свободния пазар е 112 лева за мегаватчас. През юли цената започна да ескалира, работодателските организации излязоха на протест през октомври. Започнаха да се компенсират свръхвисоките цени за 633 000 потребители на свободния пазар. И така – от юли до май включително, средната цена на електроенергията след компенсации е 245 лева – т.е. повече от два пъти скок. Ако нямаше компенсации, увеличението щеше да е 3,5 пъти.

Но компенсациите винаги се случваха в последния момент, месец за месец, с много скандали. Това внасяше несигурност сред бизнеса и тласкаше цените нагоре. Защото ако не се дадат компенсации може да се окаже, че едно предприятие е работило на загуба и не може да си плати сметките. Ако пък се вкарат високите цени без компенсации в себестойността, много предприятия няма да успеят да реализират продукцията си, особено тези, които изнасят, защото на международните пазари има международни цени. Всичко това доведе до там, че ние имаме 2 пъти по-висока инфлация от средноевропейската. За цялата година прогнозата на ЕК е инфлацията у нас да бъде двойно по-висока от тази в еврозоната.

-Според Вас причината за това са закъснелите компенсации? Защото високите цени на тока са в цяла Европа.

-Закъснелите и недостатъчни компенсации. От септември в Румъния, Испания и други страни имат закони, с които се урежда трайно този въпрос, а не месец за месец. Предприятията са компенсирани и нашите конкуренти в други страни имат по-добри крайни цени. Освен това имат сигурност и предвидимост. Вече сме в средата на юни и все още нямаме яснота за юли и следващите месеци ще има ли компенсации и по каква схема. В бюджета няма нито ред за това. Прогнозната цена на КЕВР за едногодишен период – от 1 юли 2022 до 31 юни 2023 г., е 431 лева средно за мегаватчас.

За май годишната инфлация е 15,6%, като през миналата година токът за полугодието е бил 112 лева, а тази година – 245 след компенсации. От 1 юли цената ще е 431 лв. – още по два пъти. Колко ще стане инфлацията, ако няма компенсации?

Тази главна причина за антикризисни мерки и за актуализация на бюджета не е адресирана в самия бюджет. И затова ние не го подкрепяме. Ако няма да има тази мярка, по-добре да не се прави нищо. Защото колкото и да се увеличават пенсиите, инфлацията ще ги изпревари.

А увеличението на пенсиите, което се планира, е със заеми. Повишението е заложено да се прави с аванса по Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/. Този аванс трябва да се върне и да се използва за това, за което е даден – за инвестиции. През следващата година разходът за пенсии е 3,750 млрд. в повече. Плюс връщането на милиарда, който сме го взели от ПВУ назаем. Стават 4,750 млрд. Ние с бързи крачки се устремяваме към гръцкия сценарий – взимаме заеми и с тях плащаме постоянни разходи като пенсии и други, които не са инвестиционни – няма да донесат доход. Докато спрат да ни дават заеми. Това е още една причина да не подкрепим бюджета.

Всички други мерки в него като стойност са в пъти по-малки от увеличението на пенсиите и не са фокусирани. ДДС се намалява за всички, бензин се поевтинява с 25 ст. за всички. Разпилява се публичен ресурс и се подклажда инфлацията с нефокусирано изсипване на пари, взети назаем. Няма предвидена програма за компенсиране на цената на електроенергията за предприятията, няма предвидени реформи, няма фокусирани мерки, има риск за фиска от прекомерен дефицит и дълг.

-Вие поставихте въпроса за липсата на заложени компенсации в бюджета и управляващите отговориха, че те ще са в Закона за енергетиката.

-Но там също ги няма. В проекта, който внесоха депутати, няма числа. Не е казано, че Фондът за сигурност на електроенергийната система /ФСЕС/ ще компенсира по схемата 200 лв. под и 80% над тази цена. Оставено е на благоволението на министъра на енергетиката колкото му се откъсне от сърцето. Като е казано, че след като вземе предвид бъдещи инвестиции и ремонти, може да предложи на МС да се внесе във ФСЕС сумата, която остава. Но може да се окаже, че нищо не остава.

А токът за бита с ценовото решение на КЕВР се компенсира. Годишното потребление на домакинствата е 12 тераватчаса. Цената, определена като прогнозно пазарна, е 431 лв. Цената, по която НЕК ще продава на ЕРП-тата за бита, е 82 лева. Като извадим от 431 тези 82, остават 349. И това, умножено по 12 тераватчаса, стават 4,188 млрд. – това са заложени от КЕВР субсидии за тока на битовите потребители. Те идват от източването на АЕЦ “Козлодуй” и НЕК и от ФСЕС.

Но даже и след това субсидиране на бита АЕЦ има свръхпечалба. Централата произвежда 16 тераватчаса, от които 5 са за бита. Остатъкът е 11 тераватчаса. Като ги умножим по 431 лв. минус 61 – цената на “Козлодуй”, при която централата има печалба, остават 370 лв. Умножено по 11 теравата за свободния пазар – стават 4,070 млрд. извънпланова, неочаквана печалба в АЕЦ!

А какви средства са нужни за компенсиране на потребителите на свободния енергиен пазар? 431 минус 200 /пода/, остават 231 лв., като изчислим 80%, които искаме да се компенсират, остават 184. Като го умножим по 21 теравата /потреблението на свободния пазар/, стават 3,880 млрд. Цялата сума, която е нужна да се компенсира свободният пазар по формулата, използвана през май и юни, е по-малка, отколкото е извънредната печалба само на АЕЦ, след като са отделени 5-те теравата за бита и той е получил 4,200 млн. субсидия.

Сметките излизат, парите ги има. Но няма нито ред в актуализацията на бюджета, нито в енергийния закон.

Мястото на този текст е в бюджета. Защото енергийният закон ще действа и занапред. А ние говорим за второто полугодие на 2022. Трябва в актуализацията да е записано, че от ФСЕС се компенсират потребителите на свободния пазар по схемата 200 лв. под и 80% над тази цена. За да има предвидимост, цените да се успокоят и даже да тръгнат надолу. Ако няма такъв текст, цените ще продължат да ескалират, потенциалът е за тяхното удвояване. Както сега инфлацията е 15,6%, тя може да мине и 30%.

-Имаше прогнози, че напролет цените на тока ще се успокоят и ще тръгнат надолу. Защо това не се случи?

-Това беше прогнозата преди войната в Украйна. Сега тя е причината цените да растат. В началото на март ЕК позволи още повече изключения от правилата, за да могат да бъдат компенсирани потребителите. Всъщност май и юни са най-ниските цени на тока исторически. Но сега са тройни спрямо миналата година.

-Но каква е връзката на войната в Украйна с производството на ток у нас и цените му?

-Ние изнасяме над 20% от произведената енергия, защото имаме повече, отколкото потребяваме. От това печелим добре. Но нашият пазар не е изолиран и след като предлагането е по-голямо от търсенето, цената да падне. Той е свързан и в Европа са високи цените заради природния газ, който е скъп и недостатъчен. В Европа значителна част от електроенергията се произвежда на базата на природен газ. И това държи цените високи.

В тази ситуация ние сме в много благоприятно положение, защото имаме производство, мощности и местни суровини, които не са поскъпнали. Ние много добре печелим от тази ситуация. И трябва с част от тези печалби да се намали цената за местните производители. Лесно е, просто е.

-Не е ли абсурдно това? Някои печелят толкова много заради благоприятната ситуация, а в същото време хората страдат заради цените, които постоянно се вдигат.

-Абсурдно е, да. И е заради некадърното управление. От юли 2021 г. не сме спрели да го говорим това. Стягаме протест за 29 юни. В петък в 10 часа имаме заседание на щаба за подготовка на протеста.

-Не очаквате ли между първо и второ четене на бюджета да се внесат някакви предложения?

-Очакваме, настояваме, предложили сме текстове. Засега ги няма. Никой от властимащите не се изправи публично, за да каже: Да, ето такива поправки ще бъдат направени в нескопосания ни първоначален проект.

-Имаше запитване от страна на бизнеса и за газа. Удовлетвори ли ви отговорът на премиера, че още през юли у нас ще потече азерски газ?

-Азерският газ е една трета от потреблението. А другите две трети? 40% от потреблението на Стария континент е руски газ. За разлика от Италия, Германия, Франция и други страни ние се отказахме от този най-голям доставчик, който има и най-ниска себестойност на производството и при добра конкуренция може да даде най-добра цена.

Отказахме се от питомното, за да намерим по-евтин американски втечнен газ. Всъщност намерихме по-скъп и то за малко.

Има абсолютна несигурност в момента – нямаме нито средносрочен, нито дългосрочен договор. Освен за азерския, който е за 1/3 от потреблението. Така че това е второто неизпълнено обещание.

Освен това правителството обеща да си плати за глупостта, но пак ще плати с наши пари, като компенсира разликата между априлските и майските цени и върне парите на предприятията. И това не е направено.

Правителството обеща да подготви условия за дългосрочни двустранни договори за електроинтензивната индустрия. Така, както се прави в ЕС. Трябва да бъде заделено количество и предприятията, които отговарят на критериите за елетроинтензивни, да си платят на определена цена директно. За Германия, Холандия Франция и други страни тази цена е средно 70 евро на мегават, във Франция даже е 46 евро. Това е трето неизпълнено обещание на правителството.

Да прибавим и липсата на индексации при обществените поръчки в строителството – там на входа цените на метали, на битум са поскъпнали от 80 до 100%. Няма как на изхода да остане същата цена. Строителството спира. Добавяме и неразплатените от една година строителни работи.

-Протестът на 29 юни с политически искания ли ще е или с чисто икономически?

-Ще искаме оставката на правителството. Ако то не може да свърши работата, трябва да дойде друго, което да я свърши. Ние това го заявихме още през април в писмо на АОРБ. Протестът не е политически, а защото не се върши работата. Парите ги има, другите го правят, ние сме в по-благоприятна ситуация. И вместо да имаме конкурентни предимства, ние имаме обратното.

Similar Posts