| | | |

“Метео Балканс”: Истински мор в България през новата седмица

Идват истински летни жеги тази седмица. През предстоящата седмица атмосферата на Балканите ще се стабилизира, което ще ни осигури и по-дълъг период от слънчеви дни. Полуостровът ни ще бъде обхванат от мощен пренос на по-топла въздушна маса, която идва от Северна Африка.

Температурите у нас ще се повишат и очакваните стойности на термометрите ще са между 32 – 37°С, а в някои райони и до 38 – 39°С. Валежите ще са на по-малко места, и то предимно около планинските райони или вечерта. Слабо захлаждане очакваме в четвъртък, но горещото време отново ще се завърне в петък.

Времето в понеделник

През нощта срещу понеделник ще бъде предимно ясно и тихо. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от югозапад. Температурите постепенно ще се повишават и очакваните им минимални стойности ще са между 14° и 16°С.

Най-високи очакваме да са те в Горнотракийската низина и района на Сандански – до 14-16°С, а най-ниски – в планинските райони от Западна България – до 12-13°С.

През първия ден от новата седмицата атмосферата ще остане стабилна. Времето ще е предимно слънчево и горещо. Максималните температури чувствително ще се повишат и ще бъдат между 28-30°С, и дори малко по-високи в Югозападна България и района на Видин – до 31-33°С.

Времето в планините Очакваме чудесни условя за туризъм. Времето ще е предимно слънчево и топло. Ще духа слаб югозападен вятър. Максималната температура на 1200-1300 метра ще е около 22°, на 2000 метра – около 15°.

Времето по Черноморието щe e перфектно за плаж. В сутрешните часове очакваме временно увеличение на облачността, но валежи не се очакват.

През деня ще бъде предимно слънчево и топло. Ще духа слаб до умерен вятър от изток. Максимални температури ще са между 26-28°. Температурата на морската вода – 22-23°.

Времето във вторник и сряда

Вероятността за валежи е по-висока във вторник. Тогава вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Облачността около обяд от запад на изток ще се увеличи и на отделни места, предимно в планинките масиви, ще превали и прегърми. До края на деня облаците ще се разкъсат и времето ще е предимно слънчево и топло. Причината за влошаването на времето е преминаващ размит студен атмосферен фронт. Температурите и през двата дни ще останат високи и ще са между 30-35 °С.

Сряда ще започне със слънчево и топло време. Следобед на по-малко места, предимно в западната половина от страната, ще се развива купесто-дъждовна облачност, но само на отделни райони ще превали и прегърми. Над останалата част от страната ще е предимно слънчево и горещо.

Времето в четвъртък, петък и събота

В четвъртък през страната ще премине атмосферно смущение. Около обяд над Западна България, а по-късно през деня и над централните и южни райони от страната, ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще паднат значителни валежи. Температурите в четвъртък ще останат почти без промяна и ще са между 29-33°С.

Времето в петък и уикенда

В петък и събота над по-голямата част от страната времето ще е предимно слънчево и горещо. Температурите ще се повишат и очакваните стойности ще са между 33-39 °С. Ще бъде почти тихо.

По-значителни валежи очакваме в неделя. Денят ще започне със слънчево време, но следобед ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще паднат и значителни дъждове. Температурите ще са между 30 – 34°С

Similar Posts