| | | |

Шефът на “ЛУКОЙЛ Нефтохим”: Преминаването на друг вид петрол е скъпо, изисква 3-4 години

Ще направим всичко възможно за адаптиране на технологичната инфраструктура към преработката на алтернативни сортове нефт. Разчитаме и на съдействие от страна на държавата за осигуряване на логистичната инфраструктура, заяви Илшат Шарафутдинов

Интервю на председателя на Управителния съвет на “ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” АД Илшат Шарафутдинов пред Евронюз България

-С какъв тип петрол може да работи рафинерията? Може ли да работи изцяло без наличието на руски петрол или трябва да е в микс с него и други сортове?

-Рафинерията е проектирана да преработва нефт със съдържание на сяра, плътност и дестилационна крива от типа на Urals. Оптималната ефективност на преработката се постига при преработването именно на този сорт; допустима е и смес на Urals с други сортове, но с постоянно качество на бленда и постоянно съотношение. Факторите, обуславящи съотношението, са критичните показатели на качеството на бленда: дестилационно разпределение на фракциите (дестилационна крива), плътност, вискозитет на нефта, съдържание на сяра, съдържание на органични киселини, и др.

Пълното заместване на Urals с други сортове ще изисква преоценка на технологичните възможности на предприятието, тъй като ще повлече след себе си множество изменения: в топлинния баланс на инсталациите, металургичните и хидродинамични показатели на оборудването, класовете на корозионната му устойчивост. Всички тези трансформации в оборудването са необходими за избягване на риска от аварии.

-Колко време би отнела евентуално трансформиране на рафинерията, за да работи без руски нефт?

-Подобен род трансформация, освен високата си стойност, изисква и 3-4 години време за проектиране, поръчване и изработка на оборудването, строителство на инсталациите. Като знаем, че имаме само две години и половина до края на 2024 г., работим два пъти по-усърдно, за да направим разчетите за необходимите технологични мерки. Но главното е безопасността и екологичната ефективност на производството и да запазим работните места на работещите в завода и сервизните фирми-партньори.

Но предприятието няма да се справи само. Политическото решение за отказ от проектния сорт нефт с отработена и лесна логистична схема на доставка значително променя условията на работа. Анализът на световната практика показва, че решението на подобна задача изисква развитие на логистичната инфраструктура, която в момента е проектирана с оглед на редовните и чести доставки на суровини с неизменно качество. Необходимо е участие на държавата в развитието и осигуряването на брегова логистична инфраструктура за приемане и съхранение на доста по-големи количества нефт с различно качество, осигуряване на капацитет за качественото им блендиране и подаване за преработка на смес с постоянно и допустимо за технологичното оборудване качество.

Преминаването към преработка само на тежки и високосернисти нефтове от Близкия изток, например, ще изисква сериозни инвестиции. Измененията ще засегнат схемата и апаратния дизайн на инсталацията за подготовка на суровина, логиката и критичните параметри в цялостната система за управление и противоаварийната защита; ще се наложи промяна на материалното изпълнение на основното технологично оборудване, както и изграждане на нови сероочистващи инсталации и нови каталитични системи, чрез което да се обезпечи качеството на горивата и спазването на екологичните норми.

-По какъв начин би могъл да се осъществи този преход? Какво е необходимо за това и от кого трябва да дойде решението?

-Абсолютно необходимо за нормалното и безопасно функциониране на рафинерията е осигуряването на постоянство в качеството на смесения нефт по критичните му показатели, за които вече говорих.

Още по-важно условие е развитието на логистичната инфраструктура за приемане и качествено смесване на алтернативните сортове нефт. Параметрите за доставка на нефт се усложняват значително: увеличава се тяхната разнородност, добавя се преминаването през Проливите, променя се размерът на танкерите, значително се удължават сроковете за доставка, липсва определеност в качеството на сортовете нефт, които са достъпни на пазара.

Ние готвим конкретни предложения към правителството на Република България за развитието на логистична инфраструктура по приемане и смесване на алтернативни сортове нефт. Разчитаме да получим подкрепа от държавата във вид на финансиране и изграждане на нов нефтен терминал с инфраструктура за разтоварване на големи танкери от типа SUEZMAX, резервоарен парк с капацитет от минимум 1 млн. куб. м за съхранение и блендиране, както и помпена станция с нефтопровод до рафинерията.

-Колко ще струва това?

-Сега никой не може да отговори на този въпрос. Чакаме предложения от нашите колеги, които се занимават с търговията на суров петрол, относно достъпни на пазара сортове нефт в дългосрочна перспектива. И съгласуване на нашите предложения по логистичната инфраструктура от страна на правителството. След което ще се захванем с разчетите на стойността.

-България получи отсрочка за ембаргото на руски петрол до края на 2024 година. До тогава ще може ли рафинерията да започне да работи без руски доставки?

-Срокът е предизвикателен, но ние добре разбираме важността на задачата, и “ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” АД ще направи всичко възможно за адаптирането на технологичната си инфраструктура към преработката на алтернативни сортове нефт. Разчитаме и на съдействие от страна на държавата за осигуряване на логистичната инфраструктура.

Снимка: “ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас”

Similar Posts