| | | |

В последните дни Народното събрание изглежда като Капълъ чарши, не е нормално ръководството на БСП да влиза в кални битки с президента

БСП не трябва да остава на всяка цена в управлението, а да мисли как да спечели изборите. Атаките по президента от страна на ръководството на партията са “кална битка”.

Това каза Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и член на Националния съвет на БСП в предаването “Демокрацията” с Петър Волгин по ТВ1.

“В последните дни Народното събрание изглежда като Капълъ чарши. След всичко, което се случи, се питам кой занапред ще иска да се занимава с политика или дори да участва в изборния процес. Сигурен съм, че ако има избори в следващите месеци, активността ще е много ниска”, коментира Петър Витанов.

Според социалиста дори правителството да събере необходимата подкрепа и преодолее вота на недоверие, предстоят тежки дни за управляващото мнозинство, което “ще трепери за кворума всеки ден”.

“Свидетел съм на такива крехки мнозинства. Те означават на практика да ампутираш част от работата на Народното събрание. Приключва всяка международната дейност, участия в делегации. Не можеш да се лишиш от нито един депутат, когато на всяко заседание кворумът виси на косъм”, опасява се Витанов.

Според него вариантите са два – или настоящето управление да се обедини около нова фигура, каквото е вече бившият председател на НС Никола Минчев, който спечели симпатиите не само на подкрепящите мнозинството, но и на част от опозицията, или да се отиде на избори.

“Преди това трябва да се приеме бюджетът, за да се даде глътка въздух на хората, които наистина са в много тежка ситуация заради галопиращата инфлация”, каза Витанов.

“Това е най-важната тема в момента. Не искам да се говори за БСП като за Националната оръжейна асоциация на САЩ. Да слушаме постоянно как социалистите продават оръжия или как се сменят шефовете на ВМЗ или “Кинтекс”. Искам да се говори за лява политика. Искам БСП да бъде запомнена като партията, която помага на уязвимите, която дава социалния отговор, която говори за неравенствата, която говори за справедлива данъчна система, за прогресивно данъчно облагане”, каза Витанов.

снимка Архив

Similar Posts