| | | |

Кирил Петков обяви какъв ще е следващия ход на ПП ако вота на недоверие мине и какво ще направи в Брюксел относно ветото

Не можем да направим сделка с хора, които са били част от корупционния модел. Не можем да направим сделка с ДПС. Сигурно много хора си го мислят, но няма да се случи. Това каза премиерът Кирил Петков в кулоарите на парламента пред журналисти.

Той изрази надежда вотът на недоверие да не мине. “Ако мине, това е просто една стъпка, след това първият мандат идва при нас. Имаме още 7 дни да разговаряме с различните депутати, особено от “Има такъв народ” се надявам, че има още хора, които се колебаят”, заяви Петков.

“Предложенията да излезем от ЕС и НАТО са абсурдни. В ИТН има свестни хора, които се чудят дали и как да вземат правилното решение. Това, което направи Слави, беше огромен риск за държавата и символ на задкулисие”, допълни той.

Кирил Петков призна, че когато отиде в Брюксел ще каже, че няма решение на Народното събрание за ветото над Северна Македония.

„Ще отида и ще кажа, че няма решение на Народното събрание и аз не мога да си променя решението“, заяви прав текст Петков.

Припомняме, че Петков еднолично нареди всички книжа свързани с РС Македония да се изпращат директно във външна комисия на НС.

В решението на МС от миналата седмица се казва, че предложения на Френското председателство относно започването на преговори за ЕС от страна на РС Македония и Албания да бъдат изпращани директно в Парламентарната комисия по външна политика.

Предложението бе на Кирил Петков. То обаче нарушава конституцията и правилника на НС. В конституцията основополагащ е принципът за разделение на властите. А в правилника на парламента се посочва, че Проект за решение, декларация и обръщение могат да внасят народните представители и парламентарните групи. Те се разпределят от председателя на НС в съответните комисии в тридневен срок. В случая френското предложение е внесено директно във външна комисия.

Като допълнение правителството и останалата част от коалицията обявиха, че външно министерство е засекретило протокола със Скопие. Ресорният министър в оставка Теодора Генчовска обяви, че такова нещо няма и всеки е свободен да се запознае с документа.

снимка Архив

Similar Posts