| | | |

Напрежение между Русия и Литва, от Москва със заплахи

Нараства напрежението между Русия и Литва след ограниченията за транзита на стоки в руския ексклав Калининград.

Човек от близкото обкръжение на руския президент Путин заяви, че литовците ще усетят болезнено отговора на Москва, предаде Ройтерс. От Вилнюс отвърнаха, че прилагат санкциите на ЕС срещу Русия.

Латвия забрани транзита на санкционни стоки през своята територия от и за Калининград. Бившият германския град Кьонигсберг, който след Втората световна война е присъединен към СССР, е заключен между Полша и Литва и няма връзка с останалата част на Русия.

Днес бившият директор на руската Федерална служба за сигурност, който сега е секретар на Съвета за сигурност, предупреди:

“Русия със сигурност ще отговори на подобни враждебни действия. В момента в междуведомствен формат се изготвят съответните мерки и те ще бъдат предприети в близко бъдеще. Последствията от тях ще имат сериозен негативен ефект върху населението на Литва.”

Патрушев обвини Запада в нарушение на споразумението за Калининград между Русия и ЕС от 2002 година.

Литовският премиер Ингрида Симоните нарече ирония твърденията за нарушаване на международни договори от страна, която е нарушила може би всички такива.

“Няма блокада на Калининград”, каза Симоните. “Литва прилага санкциите на ЕС”.

Извикан в руското външно министерство, посланикът на ЕС в Москва Маркус Едерер също увери, че Литва не предприема едностранни мерки, а прилага най-новите санкции за стоки, сред които строителни материали, метали и въглища.

Едерер отбеляза, че транспортът на несанкционирани стоки продължава и призова Русия да се въздържа от стъпки, които биха повишили напрежението.

Similar Posts