| | | |

Румен Радев: Правителството да не се крие зад Народното събрание за РСМ ВИДЕО

Нямаше да получим френското предложение, което е най-доброто до момента, ако България не беше наложила ветото. Това коментира пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев относно преговорите със Северна Македония.

„Нашите европейски партньори вече осъзнават и споделят тази позиция, че въпросът за отстояването на гражданските права не може да бъде само двустранен въпрос между България и Република Северна Македония, а трябва да бъде издигнат на ниво ЕС“, заяви Радев.

„Искам да призова българските политици да не бързат да обявяват историческа победа. Промяната в Конституцията е първата крачка по пътя на интеграцията“, каза той.

„Преговорната рамка е ангажимент, който се разработва от ЕС. Вторият ангажимент е двустранният протокол, който е наш ангажимент. Преговорната рамка сама по себе си не може да защити нашият интерес“, обясни държавният глава.

„ЕС именно на базата на този протокол оттук нататък ще следи какво точно да изисква и да защитава в дългия процес на преговорите. Към момента предлаганият двустранен протокол не дава достатъчна защита на националния интерес“, обясни Радев.

„Призовавам отговорните институции да започнат да залагат липсващите параметри в този двустранен протокол“, каза той и добави, че ако това не се случи, самата преговорна рамка се обезсмисля.

„Призовавам Министерският съвет да не се крие зад Народното събрание. Той е водещата институция. Очаквам да има ясни и отговорни решения“, заяви Радев.

Президентът се обърна и към политическите лидери в Северна Македония: „Време е за политическо лидерство, смелост и отговорност в името на бъдещето. Пътят към Европа е път напред, а не път назад“.

Similar Posts