| | | | |

ВСС отказа на Божанов да съгласува електронната си система с министерството му

Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да разгледа писмото на министъра на електронното управление в оставка Божидар Божанов, в което той настоява електронната система за избор на членове за следващия състав на Съвета да бъде съгласувана с неговото ведомство, съобщи БНР.

Изборът на 11-членната професионалната квота започна в началото на месеца, а тази събота и неделя се очаква онлайн за шестима свои представители в Съдийската колегия да гласуват близо 2000 съдии.

Божанов беше готов да се включи в редовното заседание на съдебните кадровици, но те не допуснаха изобщо точката до дневния си ред.

По повод падането на кабинета след вота на недоверие, министърът на електронното управление в оставка коментира, че съжалява, че няма да има време да довърши започнатото.

“В общ план, че не можахме да завършим нещата, които сме започнали. Ясно е, че 6 месеца не е достатъчно време, за да завършим всичко започнато – да доизградим системи, да направим системата за електронна идентификация, да отворим всички възможни данни за повече прозрачност”, каза Божанов.

“Но поне се надявам в оставащото ни време в оставка да можем да изпълним решението на МС от вчера – да отворим всички плащания на държавата от 2006 г. до сега.”, добави той. По думите му това е програма максимум за времето, с което разполага правителството в оставка.

избор

Similar Posts