| | | |

Корнелия Нинова: Правителството падна заради пари и постове. ПП и ИТН не се разбраха

Правителството подава оставка в понеделник, потвърди вицепремиерът Корнелия Нинова в предаването “Лице в лице” по БТВ.
По-рано новината беше съобщена от премиера Кирил Петков в Брюксел.

Ако “Продължаваме промяната” ни поканят за нов кабинет – ще приемем, но решението ще е на Националния съвет, подчерта лидерът на БСП.

“Не сме водили още разговори с Кирил Петков (б.р. за евентуално участие в нов кабинет). Ако ни поканят, ще участваме в разговорите. Самото ми персонално включване, ако се стигне дотам, трябва да се реши от нашия Национален съвет. На такъв съвет по-важното обаче е да се обсъди проект за коалиционно споразумение. За какво ще се събираме с “Продължаваме промяната” и след това кой ще участва”, бяха точните думи на Нинова.

Математически вотът мина, мотивите за финансовата и икономическа политика обаче бяха абсолютно несъстоятелни, заяви Нинова, запитана защо мина вотът. И посочи – дългът намалява от 33 на 30 млрд., имаме икономически растеж от 4,1% въпреки всички кризи.

В сряда 123 депутати подкрепиха искането за недоверие към кабинета “Петков”, поискано от ГЕРБ – СДС.

“Мислех, че тази коалиция ще изкара по-дълго, защото имахме добро споразумение. Имахме съгласие по важни политики и вярвахме, че ще го направим. Въпреки това ние сме удовлетворени от свършеното от това правителство, макар и за този кратък период”, допълни Корнелия Нинова.

Имаме два проблема – цените и доходите, бедността и неравенствата, посочи тя. И обърна внимание, че правителството с предложените мерки е искало да направи точно това – да решава тези проблеми. И точно сега кабинетът пада.

Признали сме проблема, вадим решение и те свалят правителството, подчерта Корнелия Нинова.

Една от грешките ни като правителство беше това, че не дадохме предсказуемост и предвидимост на бизнеса. Ние проблемите на икономиката ги решихме – помогнахме на бизнеса, но месец за месец. Не им дадохме предвидимост, каза още Корнелия Нинова.

Като грешка на управлението тя посочи и липсата на комуникации.

“Македония” беше абсолютно изкуствена, вдигната, измислена димка, за да отклони вниманието, може би, за да даде патриотичен символ на напускането на ИТН, смята лидерът на БСП.

Правителството падна заради пари и постове, ПП и ИТН не се разбраха, обобщи Нинова.
Пари и интереси са истинските причини за свалянето на правителството, подчерта тя. Според нея лобистки интереси са се обединили, за да спрат промяната.

Корнелия Нинова се обърна към пенсионерите: “Ако до утре не бъде приет ДОО, няма да имате нови пенсии от 1 юли. Това е безотговорност! Помнете кой ви причини това: ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”

“До преди малко имаше внесени 130 предложения за поправки в бюджета между първо и второ четете. Призовавам всички депутати, съберете се, не може да оставим българския народ в това състояние. До 18.00 часа днес могат да се правят нови предложения”, продължи тя.

Новата коалиция на хаоса и блокажа не влиза в парламента и не се движи нищо, те взривяват държавата, обобщи Нинова.

Големият проблем ще дойде при разпускане на парламента. Няма да може да се напишат новите закони, затова и няма да дойдат и парите от Плана за възстановяване и развитие, каза още Корнелия Нинова.

“Без работещ парламент, който да гласува и приема законите, служебният кабинет не може да направи нищо. Точно по тази причини сме против предсрочни избори”, заключи Нинова.

снимки Архив

Similar Posts