| | | |

Кабинетът се оправдава: Кирил Петков не бил разбран правилно

Правителството опроверга появилата се информация в някои медии след интервюто на Кирил Петков за “Гардиън”, че България изпраща оръжия на Украйна през Полша.

“Във връзка с появилите се в медиите публикации за оказвана помощ от България за Украйна, сме длъжни да уточним, че страната ни изпълнява стриктно решението на Народното събрание от 04.05.2022 г. и предоставя помощ единствено и само съобразно документа”, съобщиха от правителствената пресслужба в разпространено до медиите съобщение.

В интервюто за британското издание, публикувано на 23 юни, премиерът каза: “Страхувам се, че България ще стане много по-плаха, мека държава по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ (на помощи) за Полша ще бъде рязко намален”. В някои медии това беше разтълкувано като признание на Петков, че България изнася оръжия за Киев през полската страна.

Официално страната ни не праща военна подкрепа на Киев, ако изключим ремонта на украинска техника в наши заводи. Наскоро Украйна отново поиска оръжие от България, но парламентът вече бе взел решение да не се праща пряко към нападнатата от Русия страна.

снимка Архив


Similar Posts