| | | |

Това, което се наричаше до вчера десница се въплъти изцяло в изречението „тези сини сливи са червени, защото са зелени“

“През цялото време Киро и Асен се държаха така, сякаш са си наумили да управляват точно една година, да си приберат комисионните от разни налудни проекти като батерията за 900 милиона евро и да си бягат”

Това мнение изрази депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син.

Според него да се оправдаваш с всякакви външни сили за собствения си провал е илюстрация на неумност.

Дилов е категоричен, че няма сектор на обществения живот, в който Кирил Петков и Асен Василев да не създадоха пълен хаос. “Толкова голям, че дори и привържениците им се убедиха, че е по-добре да се търси друга формула за управление”, поясни той.

За премиера депутатът от ГЕРБ каза следното: “Петков не лъже, само когато не си мърда устните”.

Ето какво още заяви Любен Дилов-син в интервю за “Труд”:

-Господин Дилов, за втори път опозицията проваля пленарно заседание. Не се ли притеснявате, че ще ви упрекнат, че не ходите на работа?

-Доста нелепи са тези опорки, че депутатите от опозицията не ходят на работа. Ако не бяха ходили, Киро и Асен още щяха да си харчат необезпокоявани по 9 милиарда за 9 дни.

Да не влезеш в пленарна зала е част от работата. Например, когато председателят на парламента от „Продължаваме промяната“ (ПП) иска да се занимаваме с всичко друго, но не и с предложението за Македония и въпроса къде изчезва по един лев от всеки литър бензин. Тогава е по-добре да няма заседание. Докато председателят не разбере, че дневният ред се определя от всички депутати, а не само от него.

Не само че ходи на работа опозицията, но от два дни не спи, за да оправи ужасните бакии на Асен с бюджета и да има все пак увеличение на пенсиите, реални антиинфлационни мерки, кръвен център в Бургас и т. н. и т. н. Да не изреждам всичко, което правим в момента. Интересуващите се ще го видят на второ четене на бюджета.

-За първи път има успешен вот на недоверие. Какво е обяснението?

-Митрофанова. Борисов. Слави Трифонов“. Това беше обяснението на премиера, което чухме веднага след вота. Мисля, че самите думи на експремиера съдържат и отговора на вашия въпрос. Все сме имали премиер с дефицити, но чак такъв не сме имали! Истината е, че това правителство се самосвали.

На първо място то беше една комуникационна катастрофа между коалиционните партньори. Още, когато се съставяше, аз предупредих премиера Петков, че да феодализира министерствата, давайки ги целите на отделни партии от коалицията е огромна грешка. Може би сбърках като му давах футболни примери, трябваше да намеря още по-прости метафори. Разбираеми за Харвардски възпитаници… Защото, когато искаш да се оплачеш от министъра на икономиката Нинова, на кого се оплакваш? На председателя на партията… Нинова.

Второто, което го свалиха са лъжите. Това, може би е дори първото. Ние разбирахме, че премиерът не лъже само по едно нещо – не му мърдаха устните. И докато лъжеше нас и медиите, отдавахме го на желанието му на всяка цена да се харесва. Но се оказа, че е лъгал и коалиционните си партньори през цялото време. Това разбрахме от скандала с „Има такъв народ“ (ИТН).

На всички е ясно, че Кирил Петков се самосвали и направи няколко хубави неща едновременно. Отърва България от харченето на 9 милиарда за 9 дни безконтролно. Спаси „Продължаваме промяната“, защото още 6 месеца управление на Кирил Петков и същите, които сега се събират в негова подкрепа на площада, щяха да го гонят с камъни. Спаси ни от постоянните лъжи – за американския газ, за Македония, за договорите с „Газпром“ и „Gemcorp“…

Вестникът няма да ни стигне да изброя всички неистини, изречени от Кирил Петков! Може ли да ходиш да твърдиш в Брюксел, че Борисов те сваля, защото не искал да приеме Македония?!! Той не си ли дава сметка, че тези пред които го твърди от 9 години работят с Борисов и най-малкото ще му звъннат да го попитат така ли е?!

Ако премиерът продължава да настоява, че Митрофанова го е свалила, защо не я прогони, както го съветваха две трети от партиите преди месец?! Кофти е посланик да ти се подиграва директно, че си пропуснал Батман и Жената-котка в списъка на тези, които те свалят.

-Казвате, че ПП ще продължи да съществува в политическото пространство и няма да последва съдбата на ИТН?

-Да. Има исторически шанс да преосмислят поведението си, да предложат по-добър вариант на кабинет. Да направят наистина реформите, които заявяват. Но трябва да са поумнели от случилото се. Защото как се правят реформи в парламент, в който – за пръв път в историята – опозицията не председателства нито една комисия? Как се правят промени, когато в комисията за конституционни реформи няма нито един представител на опозицията, а е редно да имаше минимум съпредседател.

Аз мисля, че и доста бързо отписвате ИТН. Те – парадоксално за телевизионно шоу – в момента имат комуникационен проблем. Не могат да обяснят добре позицията си. Цупят се, раздават квалификации наляво и надясно, а просто трябва да обяснят на избирателите си, че постъпиха разумно и свалиха едно престъпно некадърно правителство, което нанасяше страшни щети на цялата държава. И го направиха, независимо какво ще им струва.

Познавам тези момчета от много години. Приказките, че някой ги е купил, че са проект на този или онзи са пълни глупости. Те винаги са правили каквото намират за редно, независимо от цената. Направиха го и сега. Малко нескопосано, наистина, но не мога да отрека, че са последователни.

-Възможно ли е създаване на правителство в това Народно събрание?

-Напълно възможно – с първия, или с третия мандат се представя една законодателна и управленска програма, която събира подкрепа, независимо от различията на отделните политически представителства.

Само един пример ще дам – два бюджета гледаме с категоричния отказ на финансовия министър да представи тригодишна бюджетна рамка. Казано на обикновен език, звучи така: добре, искаш да изхарчиш едни пари сега за социални плащания. Никой не е против, но обясни догодина откъде ще ги вземеш тези пари, а през 2024-а?

Знаете ли, през цялото време Киро и Асен се държаха така, сякаш са си наумили да управляват точно една година, да си приберат комисионните от разни налудни проекти като батерията за 900 милиона евро и да си бягат. Това много се усещаше, мисля че и от техните депутати. Усещаше се по категоричен начин и от предложената актуализация на бюджета.

Та, ако се предложи смислен кабинет със смислена програма, не виждам причина да не бъде подкрепен. Но се страхувам, че в момента има три партии, които имат голям интерес от бързи избори – ПП, „Възраждане“ и ДПС, които са винаги готови и при фрагментиран вот, който се задава, тяхната относителна тежест ще нарасне. ПП имат интерес, защото всеки ден повече във властта ще носи разочарования.

Сега автогероизацията им е в пълен ход и тя ще им донесе доста гласове, за сметка на „Да, България“, които все по-трудно обясняват какво правят заедно с БСП на площада и защо подкрепят един отчаяно левичарски бюджет. Що се отнася до ГЕРБ-СДС и ние в „Гергьовден“ – изборите са добре дошли. Готови сме и ще си подобрим резултата. Но те ще загубят ценно управленско време. Време за трудни, непопулярни и важни решения.

Дали президентът с неговия служебен кабинет при предсрочни избори ще е на висотата на предизвикателства – трудно ми е да отговаря в момента. Той има голяма вина за хаоса, който се създаде и виждаме, че го разбира и се опитва да коригира нещата. Но този път площадът не е с него и ще му е доста по-трудно.

-Смятате ли, че ГЕРБ-СДС вече са извън изолацията, в която бяха поставени и с кого бихте се коалирали в бъдещи управления?

-На втория въпрос Борисов отговори доста категорично и подредено по точки преди седмица във Варна. Що се отнася за изолацията, има нещо много важно. Тази политологическа мантра я слушаме от 45-то народно събрание. Как изолираш над един милион гласоподаватели?! Как точно?!

Тогава и БСП бяха в кюпа на „статуквото“, но изведнъж – с исторически най-ниския си изборен резултат за цялото си съществуване – те имат министри и позиции, за които не са си и мечтали. Имат и едни чудесни комисионни от онова „и един патрон за Украйна няма да дадем“, защото износът на специална продукция според различни свидетелства гони 2 млрд. вече.

Всичките си ятаци назначиха за горски, по свидетелствата на Александър Дунчев! Това с изолацията е доста тъпо клише, защото не става дума за някакви болни от тиф, а за представители на реални гласове. Извинявайте, ама само нашата Бургаска листа има поне два пъти повече гласове от събиращите се на площада в София. Какво изолираш? Кого? Собствените си граждани ли? Продължаваме промяната при приемането на държавния бюджет отхвърлиха всички предложения за Бургас, все едно те нямат депутати от там?!

Правителството обяви финансова война на София град, където живеят точно тези, които излизат вечер на площадите в тяхна защита. Всеки премиер, който се е сбил със София си е загубил главата. Всеки! И то е просто, защото тук живее близо една пета от населението на България. толкова прости неща не се разбират от Просто `Киро, че съм просто удивен!

-Какви са уроците, които ГЕРБ научи от последното си управление?

-Много са и мисля, че са доказали, че учат достатъчно бързо. На първо място – да търсят по широка политическа и гражданска подкрепа за действията си. Управленското високомерие и изяло доста глави. И ако през първите пет -шест години те бяха окрилени от съкрушителните си изборни успехи, сега нещата се наместиха в обичайното си положение – те са най-голямата народна партия в България. И това изисква повече гъвкавост. Има реална възможност да обединят десницата, например.

Това, което се наричаше до вчера десница се въплъти изцяло в изречението „тези сини сливи са червени, защото са зелени“. Специално за „Да, България“ това е формулата на политическото им битие напълно. Зеленеенето, което допреди им причиняваше леко розовеене, сега – след прегръдката с БСП – са си направо кармазъ. И като реторика, и като бюджетни намерения. ГЕРБ трябва да се обърне отново сериозно към малкия и среден бизнес, защото това е неговият естествен социален гръбнак.

Строгите им данъчни рестрикции, якото мачкане чрез постоянни проверки, стотици разрешителни режими и т. н. отблъснаха най-верният им естествен съюзник. Но най-важното за тях е „успешно да припомнят, че те са онези, които умеят да се справят с кризи“. Много сериозен естествен съюзник са им всички заети в образованието и медицинските услуги, заради сравнително успешните реформи, които направиха. Не можеш да се осланяш само на „пътищарите“, защото те ще избягат при онези, които дават поръчките винаги. На първата кампания се шегувах с тях, че лозунгът им трябва да е „Ред в инхауса“…

И най-важното – ГЕРБ имаха ясна визия и сравнително добре я провеждаха за защита на държавния чиновник. Няма държава без добри чиновници! Няма! Да, имаше скандали с калинки и неуместни назначения, но кога и къде ги е нямало. Рамката на отношението към държавния чиновник се промени по времето на ГЕРБ. И държавата работеше много по-добре. Сега е тотален хаос. Всеки, който е имал досег през последните месеци с държавната администрация се е видял в чудо!

-Трябва ли да се върнат хартиените бюлетини?

-Аз съм за това да има колкото се може повече възможности за гласуване – с машини, дистанционно по пощата, с хартиени бюлетини, с димни сигнали, ако щете… Да се ограничава изборът на хората никак не е демократично. Ако сто процента машини се прави, за да се избегнат мъртвите души, защо просто не се ревизират избирателните списъци. Чудно и една дума не съм чул от управляващите за това през последните 6 месеца!

-Има ли опасност България да не получи пари по Плана за възстановяване и устойчивост, както твърди Петков?

-Това е поредният гьонсуратлък на премиера. Точно двамата, които са основно отговорни за забавянето на плана с повече от година – Асен и Кирил – да го твърдят, е комично. След цялото мотаене, те внесоха 85% същия план, но извадиха важни неща, за да сложат на тяхно място, най-меко казано рисковите проекти, да не ги определям по друг начин, като този с батерията!

Мисля, че в момента няма такава опасност. По-скоро под заплаха е еврозоната, заради нестабилната фискална политика и необмислени дългови движения, но мисля, че и там ще се справим. Когато тези двамата бъдат отстранени от управлението, който и да дойде на тяхно място, ще води много по-консенсусна икономическа политика. Дори да е от ПП.

-Защо само за 6 месеца кабинетът „Петков“ беше свален?

-Отговорът е същият, както и на въпроса защо на Борисов не му достигнаха 6 месеца да бъде най-дълго управлявалият премиер в историята на България. Толкова могат. И единият и другият. Да се извиняваш с всякакви външни сили за собствения си провал е илюстрация на неумност.

Няма сектор на обществения живот, в който Кирил и Асен да не създадоха пълен хаос. Толкова голям, че дори и привържениците им се убедиха, че е по-добре да се търси друга формула за управление.

-Като участник в различни коалиции, кажете каква е успешната им формула.

-Има само едно правило, защото всеки случай е различен. И това правило е: уважавай избирателите. Да, пред теб седят конкретни личности и те често са не много умни, себични са и алчни понякога, и т. н. и т. н. Но уважавайки тях, уважаваш вота, който ги е изпратил в управлението. Зачиташ съгражданите си. И второто правило е: слушай опонентите си.

Слушай ги внимателно. Често те са ти най-добрите съветници. Разговаряй спокойно с тях за техните грешки, за да не ги повтаряш. Мъдрите се учат от чуждите грешки, умните – от своите, а глупавите се смятат за безгрешни. Ние свалихме едно глупаво правителство. Българите трябва да си ни благодарни за това. Сега няма да е лесно, но разчитам на мъдрите и умните в парламента. Ако се окаже, че глупавите са повече – отиваме на избори!

Кой е той?

Любен Дилов-син е роден на 19 ноември 1964 г. в София. Син е на писателя-фантаст Любен Дилов. Завършва 32-ра гимназия в столицата и Факултета по журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, специалност “Печатни медии”.

От 1990 г. се занимава със създаването на телевизионните предавания “Ку-ку”, “Каналето”, “Хъшове”, “Шоуто на Слави”.

След 2001 г. Дилов-син влиза в политическия живот на България. Той е създател и първи говорител на движение “Гергьовден”, а през 2003 г. става и негов председател. Народен представител в 40-ото НС от листата на ОДС и в 45-ото, 46-ото и 47-ото НС от листата на ГЕРБ-СДС.

снимка Архив

Similar Posts