| | | |

Външно обясни на Петков какво да направи по историческото решение за РСМ

47-ото Народно събрание на България взе историческо решение да подкрепи отваряне на пътя за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз при конкретни параметри.

Това се казва в позиция на Външно министерство от тази сутрин, в която обясняват и какво се очаква от тук нататък.

МВнР посочва, че “парламентът очаква Министерският съвет да одобри Преговорната рамка и Заключенията на Съвета, официално предложени от настоящото Френско председателство, както и да бъде подписан Протокол от Второ заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с РСМ, по чиито основни параметри е постигнато принципно съгласие със Скопие.”

От МВнР изразяват готовност да пристъпят към подписването на Протокола по член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония и призовават “отговорните фактори в нашата съседна страна да покажат, не с думи, а с действия, своята ангажираност и желание за собственото си, а и за това на региона, европейско бъдеще”.

“Скоростта, с която РСМ ще се приближава към членството в ЕС, зависи от нея самата и няма да бъде забавяна, ако страната изпълнява поетите ангажименти по отношение на европейските ценности и добросъседските отношения.”

Външно министерство посочва и че параметрите на Решението на българския парламент се основават на предложението на Френското председателство и не поставят условия извън вече обсъдените такива при дискусиите в ЕС и в хода на двустранните преговори с РСМ.

От ведомството заявяват, че настоящото решение отразява широката подкрепа на парламентарно представените партии в българския парламент за европейското бъдеще на всички шест държави от Западните Балкани.

Решението на българското Народно събрание не би било възможно без твърдия ангажимент на Франция като ротационен председател на Съвета на Европейския съюз и на останалите държави членки на ЕС към стабилността и просперитета на Съюза и на региона на Западните Балкани, изтъкват оше от МВнР.

От външното ведомство оценяват и че предложеният от Председателството подход има за цел намиране на взаимно приемливи решения, които са в интерес на Европейския съюз и Западните Балкани, включително в светлината на руската военна агресия в Украйна.

Ключови за решението бяха и последователните усилия на българските институции в продължение на години и особено през последните месеци – усилия, отчитащи на първо място националния интерес, но и европейските ценности и приоритети, отбелязват от МВнР./news.bg

снимка Архив

Similar Posts