| | | | |

Кметът на Киев Виталий Кличко беше въвлечен в измама

Кметът на Киев Виталий Кличко призова за разследване след “дийп фейк” измама, в която беше въвлечен, предаде ДПА.

“С няколко кметове на градове в Европа се е свързал фалшив Кличко, който им е разправял абсурдни неща”, заяви кметът на Киев във видеозапис, разпространени от германския в. “Билд”.

Той подчерта, че зад това стои “престъпна енергия и че всичко това трябва да бъде спешно разследвано”. Кличко добави, че никога не е имал нужда от преводачи в комуникациите си на английски или на немски. Кметът на Киев допълни, че официалните разговори трябва да бъдат организирани само чрез официални канали в Киев.

По-рано днес стана ясно, че представители на германската държавна сигурност са започнали разследване на видеоконферентен разговор на кметицата на Берлин Франциска Гифай с мъж, представил се за Кличко. Разговорът е бил вчера и е приключил след 15 минути, когато кметицата започнала да се съмнява, че говори действително с кмета на Киев.

Нейната говорителка Лиза Фрерих каза, че първият четвърт част от разговора не е породил никакво съмнение, но после били повдигнати теми, които именно породили съмнение у кметицата. Пред нея например мъжът, представящ се за кмета Киев, започнал да говори за украинци, опитващи се да получат социални помощи в Берлин. После бил повдигнат и въпросът за оказване на консултативна подкрепа на Киев за организиране на нещо като гей парад, което прозвучало още по-странно в светлината на войната в Украйна.

Впоследствие посланикът на Украйна в Германия Андрий Мелник е потвърдил, че Гифай не е говорила с Кличко. Властите на Германия предполагат, че става дума за дигитална манипулация, известна като “дийп фейк”. Тя е под формата на добре изпипани манипулирани видеа, които обрисуват реалистично говора и действията на истински човек.

Не само Гифай е била измамена. Същото се е случило и с кмета на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда. Той обаче е прекратил разговора с мнимия Кличко.

снимка Архив

Similar Posts