| | | |

ОБРАТ: Ива Митева не иска нови избори, вратите на ИТН не били затворени за ПП

Показахме, че политическата ни класа се е изхабила, показахме ниска ефективност на политическия ни елит, показахме, че тази изборна система е дефектирала. Като че ли демокрацията се изхаби.

Това заяви пред БНР заместник-председателят на 47-ото Народно събрание Ива Митева.

Според нея, когато си влязъл по пропорционалната система в парламента, най-достойното поведение е подаването на оставка и напускането му, както прави Елена Гунчева от “Възраждане”.

По нейни думи предсрочните избори са най-лошият сценарий. Тя посочи като аргумент падането на избирателната активност с честотата на изборите.

В ИТН са категорично против връщането на хартиените бюлетини. Митева посочи, че машината е преграда пред купуването на гласове и минимизира недействителните бюлетини.

На въпрос дали ИТН биха подкрепили нов кабинет с мандатоносител ПП, тя заяви, че е много важно какъв ще бъде съставът на кабинета, кой ще бъде предложен за министър-председател.

Вратите не са затворени. Прекалено много обидни думи изговорихме, прекалено много граници прескочихме, прекалено голямо разделение показахме. Най-лесният вариант е да отидем на избори”, категорична бе Митева.

Тя отбеляза, че чува от ПП, че ще разговарят с отделни народни представители от ИТН и изрази наадежда да разговарят с групата като група.

Според нея, ако третият мандат отиде при ИТН, отговорното поведение би било да се опита в името на българските граждани.

Тя изтъкна, че председателят на парламента не само е пръв сред равни, но той трябва да бъде най-добрия балансьор и арбитър в Народното събрание. Митева е на мнение, че този избор трябва да бъде направен, когато бъде връчен първият мандат и се види “накъде отиваме”.

Тя се позова на цялата документация по казуса с РСМ и посочи, че даването на съгласие за започване на преговори не е обвързано със срокове, а с конкретни резултати, тоест има отстъпление от становище само отпреди няколко месеца.

Във връзка с падането на ветото за преговорите на Северна Македония с ЕС Митева допусна, че е бил упражнен натиск и затова е било променено становището на останалите парламентарни групи.

Тя запита защо френското предложение е отишло директно във външната комисия на парламента.

“Защо точно тази позиция влезе в Народното събрание и то по начин, който е абсолютно недопустим – позицията влезе през Постоянното представителство в Брюксел директно в Комисия по външна политика. Това не е заведено в деловодството на НС, като документ официално не съществува в деловодството на Народното събрание, не е изпратено на всички народни представители, както се случва с всички документи. Нали говорим за спазване на правила, за спазване на принципи, нали решихме да правим нещо ново?”, настоя Митева.

Тя напомни, че двустранният протокол не е подписан нито от България, нито от Северна Македония. По нейни думи протоколът е “с доста общи формулировки” и трябва да се види какъв ще е реалният контрол.

снимка Архив

Similar Posts