| | | |

Става ли военният министър премиер? Самият Заков повдигна завесата

Ще става ли военният министър Драгомир Заков премиер в нов кабинет на “Промяната”. Той говори на летище “Граф Игнатиево”. “Това са спекулации”, отсече Заков.

Модернизацията на авиобаза „Граф Игнатиево“ ще започне следващия месец. Тя е част от реконструкцията, която трябва да направи възможно приемането на новите самолети F-16 за българските военновъздушни сили. Това са нови хангари, писти и радиолокационни станции. Това каза на празника на ВВС военният министър в кабинета Петков Драгомир Заков, съобщава “Марица”.

„Затварянето на самото летище ще е вероятно през септември. Тогава очакваме да започнат основните реконструкционни дейности. В рамките на 2024 година би трябвало да са приключили тези проекти, които са много важни за пристигането на първите самолети – през първото тримесечие на 2025“, обясни той.

Тогава операциите на нашата авиация по Air Policing ще са затруднени. „България няма да бъде оставена сама – имаме споразумение с Гърция, с Румъния за т. н. трансгранични операции по Air Policing. Винаги ще бъден подпомагани от съюзници дори през територията на съседни държави“, добави военният министър.

В момента не се водят преговори със съюзници за самолети F-16 под наем, защото чакаме оферти. Изпратени са писма до всички държави, които могат да бъдат питани за това, така че се чакат отговори от тях.

„За втората партида от 8 самолета F-16 очакваме отговора на американците за оферта в края на този месец и в началото на следващия“, каза Драгомир Заков.

В момента нашите налични изтребители МиГ-29 осъществяват опазването на нашето небе. Има обаче и далечен Air Policing на съюзни самолети. “Това, че няма кацащи самолети в България не означава, че няма такива във въздуха“, обясни военният министър.

Министърът на отбраната заяви, че няма информация България да изнася оръжия за Украйна. Той каза, че се изпълнява решението на парламента, според което София оказва помощ на Киев само под формата на ремонт на украинска военна техника:

“Имаме подписан меморандум между “Терем” и украинската фирма, така че фирмите работят по въпроса, в случая “Терем” и украинската фирма, която отговаря за ремонта от украинска страна”, заяви министър Заков по време на посещението в авиобазата “Граф Игнатиево” край Пловдив.

Там беше чествана 110-годишнината от първия полет на българската бойна авиация.

снимка Архив

Similar Posts