| | | |

На инат: Кирил Петков и Асен Василев заложиха опасна бомба

Правителството на Кирил Петков остави големи плажни ивици без спасители, почистване и охрана за това лято, само дни преди да стане първият български кабинет, свален чрез вот на недоверие.

Въпреки внесените от министъра на туризма Христо Проданов девет проекторешения на заседанието на МС на 15 юни за определяне на концесионери на морските плажове “Кабакум – централен”, “Камчия- Север 3”, “Камчия- Север 4” и “Камчия- Север 5”, “Червенка”, “Свети Влас-централен”, “Василико”, “Кабакум-юг”, “Буните 2 – запад” и “Буните 2 – изток”, “Сарафово-юг” и “Созопол-запад”, кабинетът гласува да не бъдат избирани стопани на ивиците.

Част от концесионерите са избрани още докато министър на туризма е Марияна Николова, процедурите са потвърдени и проверени от екипите на служебния министър на туризма Стела Балтова и на настоящия – Христо Проданов. През миналото лято именно тези стопани, които трябваше да бъдат гласувани на заседанието на Министерски съвет (МС), са поддържали ивиците като наематели, временно докато бъдат официално сключени договори с тях.

Вицепремиерът Асен Василев обаче е бил категорично против подписване на концесии с избраните стопани, уточнява “Труд”.

Оставянето на тези ивици, които са сред най-посещаваните в страна, без охрана и спасители правят плажовете опасни, категорични са от туристическия сектор.

Вместо да одобри предложените концесии на правителственото заседание МС е “възложил на министъра на туризма внасяне за заседание на проекти на решения за прекратяване на деветте концесионни процедури за посочените плажове”, обясниха от Министерство на туризма в отговор на зададени въпроси за съдбата на ивиците през това лято.

Част от обектите ще останат неохраняеми за сезон 2022 г. – “Василико”, “Кабакум-юг”, “Буните 2 – запад” и “Буните 2 – изток”, “Сарафово-юг” и “Созопол-запад” – едната част от обекта.

“Областните управители, в чиито правомощия е осигуряването на водно-спасителната дейност за неохраняеми морски плажове, са уведомени за статута на обектите”, обясниха от Министерство на туризма. В момента са обявени обществени поръчки за “частично обезпечаване на водно-спасителната дейност” на плажове, сред които са “Василико”, “Сарафово-юг” и “Созопол-запад”, уточниха от ведомството.

снимка Архив

Similar Posts