| | | |

Проф. Радка Аргирова: Притеснена съм, веднага идете на лекар, ако усещате тези симптоми

Какво се случва с пандемията от коронавирус и дали трябва да сме разтревожени за новите случаи на COVID-19 това лято, а и предстоящата есен след това – отговори на тези въпроси даде тази сутрин в ефира на bTV проф. Радка Аргирова.

“Става дума за съвсем различен вариант на Омикрон. Това е нов вирусен вариант с подварианти – BА.4 и BA.5. Протича леко, но заразява. Искам да подчертая отново, че всичките мерки, които предприемаме, гледаме да бъдат против заболяването. Стратегията на вируса е да оживее, а за да оживее, трябва да се разпространява. Къде ще се разпространи – там, където е възможно, а именно – там, където няма резистентност от страна на организма”, заяви вирусологът проф. Радка Аргирова.

Тя допълни, че симптомите са грипоподобни – много по-рядко постъпва загуба на мирис и вкус, а по-скоро втрисане, силно главоболие и силна уморяемост. Температурата над 38 не достига, допълни още тя.

“Ваксини има – в заповедта на министерството са посочени за всяка област, в която може да се ваксинира”, каза още вирусологът. Припомняме, че от днес – 27 юни, вече желаещите могат да си поставят втора бустерна доза.

Според проф. Аргирова малко по-дълго продължава боледуването – може да стигне до 2 седмици, докато човек се възстанови.

“Имам опасения от скрита заболеваемост. От тестовете имаме представа – може да се види в Единния информационен портал. Болшинството тестове са антигенни, а не PCR, защото личните лекари не могат да издават направление за него”.

“Скритата заболеваемост много ме тревожи, защото някак си хората не могат да свикнат с това, че трябва да си направят поне прост антигенен тест. Така се разширява много спектърът на засегнатите”, каза още тя

И допълни, че липсата на епидемични мерки допълнително спомага за разпространяването.

“Ако говорим за нефармацевтични средства – дистанция, маски, дезинфекция – тези мерки най-вероятно ще се върнат към септември или октомври. Тогава ще има нов вариант”, каза още тя.

По отношение на маймунската шарка, проф. Аргирова заяви, че случаите протичат леко и световната статистика дава хиляди случаи, но има само един смъртен.

снимка Архив

Similar Posts