| | | |

Вотът на недоверие спаси „Продължаваме промяната“? Кризата и зимата щяха да върнат ГЕРБ на власт

Според политолога Първан Симеонов партията на Кирил Петков спечелиха два бонуса от падането на правителството му

Основният извод от изследване на „Галъп интернешънъл” показва малко по-голяма симпатия за (б.а. подалото оставка) правителство на Кирил Петков в сравнение с радостта от неговото падане. Налице е известна мобилизация на привържениците на „Продължаваме Промяната” след вота на недоверие, внесен от ГЕРБ.

Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия политологът Първан Симеонов.

„Това, което им се случи, е, че от дефекта стана ефект. Всяка власт ерозира в хода на мандата. Ако ПП бяха оставени в предстоящата трудна зима, вероятно рейтингът щеше плавно да спада и малко по-малко да започне да идва времето отново на ГЕРБ“, коментира той.

Данните, които той цитира са от независим телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл” сред 800 души. Проучването е проведено в периода 23-25 юни 2022 г. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 54 хил. пълнолетни българи.

„С падането на кабинета естественият процес на ерозия беше спрян. По този начин „Продължаваме промяната“ спечелиха 2 бонуса. Първият е, че имат възможност отново да се консолидират, включително през уличните протести и второ разговорът е върнат там, където на тях им е удобно, а именно „за“ и „против“ модела ГЕРБ и ДПС”, обясни политологът Първан Симеонов.

По думите му основният извод от изследването е, че моментната ситуация показва малко по-голяма симпатия за правителството на Петков.

„Тази поляризация, която се вижда от изследването, е добра за двете страни, тъй като те се стягат. Вижте колко енергични са и „Възраждане“, и ГЕРБ, и ДПС! От друга страна наблюдаваме в синя София „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ колко голяма подкрепа получават. Хиляди хора са на площадите. Жанрът „атрактивен летен протест“ е много ефективен. Виждали сме го няколко пъти през последните десетилетия“, добави той.

„Има естествени процеси, които можеше да доведат до свикването с идеята, че отново ГЕРБ излиза на преден план, но то не се е случило. Ние мерим чисто лабораторно усещането, че при предишните управляващи бе по-добре и далеч няма мнозинства в тази посока“, заяви политологът.

„Проблемът е, че няма алтернатива. Хората не виждат какво по-хубаво може да последва“, обясни той. Затова според него само 40,6% от анкетираните искат нови избори.

„Болшинството иска все пак да се пробва правителство в този мандат”, допълни Симеонов.

Според него, ако отново има избори през есента, може да очакваме по-ниска избирателна активност. По думите му е възможно да гласуват само най-мобилизираните електорати.

„Възраждане“ направи грешка, долепвайки се до ГЕРБ и ДПС и ми се струва, че ще тръпят негативи от това, подчерта той.

„Могат обаче да спечелят бонус от случилото се със Северна Македония, 65% от анкетираните казват, че то не отговаря на националния ни интерес. Най-вероятно няма да има улични протести, както се е случвало в съседни страни, но ще стане нещо много по-лошо – много сериозна национална травма и това за пореден път ще избие някъде“, заяви политическият анализатор.

„Всичко е възможно (б.а. за „Продължаваме промяната“) в зависимост дали ще се наложи интерпретацията „тези се провалиха“ или „те станаха жертви на лошите, които само сваляхме с протести“. Предстои пиарска битка. Обществото не припознава много тези обяснения за мафията и за Русия“, добави той.

„Поляризацията от последните дни може да затрудни съставянето на правителството после. Засега се очертава някакъв геополитически вектор, по който може да се състави, т.е. за евроатлантическия компромис. Това е и шанса на Борисов. Той смята, че по този начин може да излезе от изолацията. Донякъде той е спасен от войната в Украйна. И Борисов, и ДПС може да излизат от „карантината“, за да се прави евроатлантическо мнозинство”, допълни политологът.

снимка Архив

Similar Posts