| | | |

Проф. Пламен Киров: Премиерът в оставка трябва да бъде поставен под запрещение, спешно трябва да бъде задържан Веднага!

Това е грубо погазване на Конституцията, за което ще се носи персонална отговорност, категоричен е проф. Киров, който настоява главният прокурор Иван Гешев да влезе в своите правомощия.

“Премиерът в оставка Кирил Петков трябва да бъде поставен под запрещение. Спешно трябва да бъде задържан!”

Това заяви конституционалистът проф. Пламен Киров във връзка с едноличното решение на министър-председателя в оставка Кирил Петков да изгони от България 70 руски дипломати.

За това действие на Петков няма решение на Министерския съвет, няма решение и на Коалиционния съвет, подчертава юристът.

Проф. Киров обръща специално внимание на факта, че решението е взето в отсъствие на външния министър Теодора Генчовска, която в момента е с президента в Мадрид на срещата на НАТО. За решението не е била уведоме и вицепремиерът Корнелия Нинова.

“Някакъв зам.-външен министър е връчил нота на посланик Митрофанова. Къде са данните от службите, въз основа на които премиерът твърди, че е взел това скандално решение”, пита бившият конституционен съдия.

Действията на премиера са грубо погазване на Конституцията, за което ще се носи персонална отговорност, категоричен е проф. Киров, който настоява главният прокурор Иван Гешев да влезе в своите правомощия.

Според проф. Киров вицепремиерът Корнения Нинова трябва веднага фактически, а не само словесно да се разграничи от действията на Кирил Петков, които вече граничат с лудост. Лидерът на БСП няма как да се изправи пред партията си, ако продължи да подкрепя Петков след днешното му решение. Тя просто е изиграна от премиера. Кирил Петков занули Нинова, категорично!

Нейният единствен ход в момента е да му удари два шамара пред камерите, позволи си емоционален изблик конституционалисът, който подчертава, че в последните 30 години никога България не е била изправена пред таква крещящо нарушение на конситуционните норми.

“Този жалък човечец стъпи с калните си обувки във властта, без да си дава сметка нито какво е това, нито се интересува от интересите на България. Но днес надмина и себе си, като обяви, че ще изгони 70 руски дипломати. Интересно е служебното правителство да установи кои са взели решението за гонене на тези дипломати и какво е основанието за твърдението, че те са нарушавали Виенската конвенция. Защото ако основанието е, че са работили за чужди интереси, първият, който трябва да бъде изгонен, е Кирил Петков.”

Това заяви и лидерът на АБВ Румен Петков в съобщение, разпространено до медиите, след като премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че страната ни гони 70 руски дипломати.

Източник: Епицентър

снимка Архив

Similar Posts